Οικονομία

Χωρίς τέλος η ακρίβεια των τροφίμων παρά τα κυβερνητικά μέτρα!


Νέες αυξήσεις τιμών έρχονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τά την άνοδο των τιμών χονδρικής των τροφίμων και άλλων αγαθών τον Ιανουάριο

Χωρίς τέλος είναι η ακρίβεια των τροφίμων, η οποία πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν αποτύχει.

Πιέσεις στις τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας αυξήθηκαν εκ νέου τον Ιανουάριο οι τιμές χονδρικής των τροφίμων, συνεχίζοντας το σερί των ανατιμήσεων της τελευταίας τριετίας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι χονδρικές τιμές των τροφίμων, αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, τόσο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, όσο και σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ παράλληλα ανατιμήθηκαν και άλλα προϊόντα.

Εξαίρεση από τις ανατιμήσεις αποτελούν τα πετρελαιοειδή, το ρεύμα και το φυσικό αέριο, οι τιμές των οποίων αποκλιμακώθηκαν λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Ειδικότερα, οι χονδρικές τιμές των τροφίμων τον μήνα Ιανουάριο ανατιμήθηκαν ξανά κατά 1,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, ενώ αύξηση κατά 0,6% κατέγραψαν σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι τιμές των εξαγόμενων τροφίμων, τον περασμένο Ιανουάριο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 17,1%. Η διαφορά σε σχέση με το ποσοστό αύξησης των τροφίμων που διατίθενται στην εγχώρια αγορά, οφείλεται στο ότι είναι διαφορετικό το «καλάθι» των αγαθών που εξάγονται και διαφορετικό το «καλάθι» των αγαθών που διατίθενται στην εσωτερική αγορά.

Η κυβέρνηση με μέτρα παρέμβασης στην αγορά, να ελέγξει τις τιμές τόσο των τροφίμων όσο και άλλων αγαθών ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τις αυξήσεις.

Σημειώνεται πως, οι τιμές χονδρικής των προϊόντων, βγαίνουν στο ράφι με καθυστέρηση εβδομάδων ή μηνών ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, που σημαίνει ότι με βάση τις εξελίξεις του τιμαρίθμου χονδρικής, οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές, θα παραμείνουν.

Και άλλες αυξήσεις

  • Παράλληλα, αυξήσεις χονδρικών τιμών σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ και σε άλλες κατηγορίες αγαθών, όπως είναι:
  • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: 2,1%
  • Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων: 3,5%
  • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: 3,8%
  • Παραγωγή βασικών μετάλλων: 4,5:
  • Κατασκευή επίπλων: 5,5%
  • Ποτοποιία: 6,4%

Αντίθετα, μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού:  -15,7%.
  • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: -10,4%
  • Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: -9,5%.

Ο τιμάριθμος χονδρικής 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Ιανουάριο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε μείωση 7,0% έναντι αύξησης 13,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 με το 2022.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2023 - Ιανουαρίου 2024, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022 - Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε μείωση 8,6% έναντι αύξησης 33,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Επίσης, σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 με το 2022.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα