Τράπεζες

Χωρίς μέρισμα η ΤτΕ, πρώτη φορά! Τα υψηλά επιτόκια "τρώνε" τα κέρδη της -Βουλιάζει η μετοχή


Οι αυξημένοι τόκοι που αναγκάζεται να πληρώνει λόγω ανόδου των επιτοκίων, επηρεάζουν καθοριστικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία ενδέχεται να αναγκαστεί να μη διανείμει μέρισμα για την τρέχουσα χρήση -πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της!

Πρόβλεψη για μη διανομή μερίσματος υπάρχει στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.Ομως η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας δεν έχει ακόμη λάβει επισήμως καμία απόφαση επ' αυτού. Η απόφαση της θα εξαρτηθεί προφανώς από την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων και από το πόσο θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία της.

Πάντως η είδηση ότι ενδέχεται να μη δοθεί μέρισμα, προκάλεσε μεγάλη πτώση της μετοχής της ΤτΕ,που έχασε χθες 4,5% και σήμερα υποχωρεί κατά 6,3%, αθροίζοντας συνολικές απώλειες 11% σε δύομέρες.

Από τα υψηλά επιτόκια που προκαλούν "χασούρα" στην ΤτΕ, κερδισμένοι βγαίνουν το Δημόσιο και οι εμπορικές τράπεζες:

  • Το Δημόσιο έχει συνολικές καταθέσεις τουλάχιστον 13 δισ.στην κεντρική τράπεζα, που εκτοκίζονται με επιτόκιο 4% - υπερδιπλάσιο από πέρυσι. Εισπράττει λοιπόν ετησίως περίπου 250 εκατ. ευρώ περισσότερο - με ανάλογη επιβάρυνση της ΤτΕ
  • Πολύ μεγαλύτερες είναι οι καταθέσεις των τραπεζών (πέραν των υποχρεωτικών), για τις οποίες καταβάλλονται  ανάλογοι αυξημένοι τόκοι
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα