Αγορές

Χωρις κατεύθυνση το χρηματιστήριο - Πιέσεις σε Εθνική και εταιρείες ενέργειας


Ρευστό σκηνικό στα χρηματιστήρια, ράλι τιμών στα ομόλογα και στην ενέργεια, μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές, που αναζητούν κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας, ενώ ο Πούτιν  συνεχίζει το "παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι" με την Ευρώπη, αναγκάζοντας την ΕΕ να υιοθετήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για περικοπές στην κατανάλωση αερίου.

Η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε σήμερα στα ύψη προσεγγίζοντας τα 200(!) ευρώ, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι προβλέψεις για επερχόμενη ύφεση, που θα πλήξει όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ρεκόρ τιμής ρεύματος σημειώθηκε στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και η αναμενόμενη άνοδος των τιμών λιανικής θα ροκανίσει μέρος των επιδοτήσεων.

Μόνον οι αγορές ομολόγων φαίνεται να  αισιοδοξούν και να "ευημερούν". Κεφάλαια συρρέουν στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Το ράλι που ξεκίνησε χθες με τα ελληνικά ομόλογα, συνεχίστηκε σήμερα με τα ευρωπαϊκά, που οι αποδόσεις τους έπεσαν κατά 8-10 μονάδες βάσης. Τα ελληνικά παρέμειναν επικεφαλής της κούρσας και η απόδοση του 10ετούς έπεσε κάτω από το 3% - πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Μέσα σ' αυτό το θολό σκηνικό με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ισορροπίες, το χρηματιστήριο διατηρεί προς το παρόν τις δυνάμεις του και "οχυρώνεται στην περιοχή των 830 μονάδων, απ όπου θα ξεκινήσει η επόμενη μεγάλη κίνηση. .

 Η συνέχεια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας τις κινήσεις και τις επιλογές των ξένων χαρτοφυλακίων στο ΧΑ.

Μετοχές και δείκτες

Με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,27% (στις 831,10 μονάδες) και πήγε καθοδικά μέχρι -0,35% (στις 825,95 μονάδες). Τερμάτισε στις 829,26 με οριακή μεταβολή +0,04%.

Ουσιαστικά αμετάβλητος ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έκλεισε στις 1.990,28 μονάδες (+0,02%). Ο FT40M των mid caps σημείωσε άνοδο 0,24%.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε ανοδικά μέχρι +1,25% και γυρίζοντας σημείωσε χαμηλό -0,69%. Εκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (+0,03%). Ξεχώρισε η Alpha με +2,3%, Eurobank και Ελλάδος +0,6%. Στον αντίποδα  Εθνική -2,9%, Attica Bank -2,7%, Πειραιώς -0,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips η Ελλάκτωρ αναπλήρωσε τις χθεσινές απώλειες με +5,2%. Lamda +3%, Aegean +2,9%, Σαράντης +2%, Quest +1,1%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Motor Oil -1,7%,  ΕΛΠΕ -1,5%, ΔΕΗ -1,4%,  ΑΔΜΗΕ -1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Βιοχάλκο -0,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα