Πολιτική

Χοντραίνει η κόντρα Κυβέρνησης – Στουρνάρα


Το «ναι» στην περικοπή των συντάξεων, η απουσία του στην τραπεζική κρίση και η εμμονή στην προληπτική γραμμή οξύνουν την αντιπαράθεση

Κλιμακώνεται η κόντρα της Κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή την «απουσία και τη σιωπή» του κεντρικού τραπεζίτη για τους κλυδωνισμούς του τραπεζικού συστήματος που εποπτεύει αλλά και για την εμμονή του στις διαφοροποιήσεις από κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως εμμονή του στην περικοπή των συντάξεων και η πιστοληπτική γραμμή, που τελικά δεν έλαβε η κυβέρνηση.

Είναι τέτοιο το κλίμα στις σχέσεις των δύο μερών ώστε, την περασμένη Πέμπτη που πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών την Τετάρτη, ώστε ο κ. Στουρνάρας δεν παραβρέθηκε. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.

Η απουσία του κ. Στουρνάρα ήταν ηχηρή. «Δεν κλήθηκα» λέει ο ίδιος, «δεν είχε νόημα η παρουσία του» λένε, κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο η απουσία του κεντρικού τραπεζίτη από τα δρώμενα στο κλυδωνιζόμενο τραπεζικό σύστημα είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση και δείχνει ότι το γυαλί έχει πλέον σπάσει. Δεν υφίσταται καμία συνεργασία του με την κυβέρνηση, παρότι υποχρεούται εκ του θεσμικού του ρόλου.

Στην κυβέρνηση του καταλογίζουν ότι παίζει το παιχνίδι τη Νέας Δημοκρατίας, καθώς επί των ημερών της υπήρξε υπουργός της από το 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2014 που διορίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου, στη διοίκηση της ΤτΕ.

Θα έπρεπε να παρέμβει και δεν το έπραξε

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη βάλουν κατά του διοικητή της ΤτΕ για τη στάση του κατά την πρόσφατη κρίση που διέρχονται οι τράπεζες, η οποία φέρει στην επιφάνεια και άλλες παρεμβάσεις του, οι οποίες είναι κόντρα σε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη, ο  Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ερωτηθείς σχετικά με την στάση της Τραπέζης της Ελλάδος και για την «επίθεση» που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές υπογράμμισε με έμφαση, πως: «οι θεσμοί πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς μιλώντας χθες στο Kontra Channel για τις πιέσεις που δέχτηκαν οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο  με τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο, τόνισε ότι "θα έπρεπε ο κ. Στουρνάρας να έχει παρέμβει για αυτό το θέμα, διότι είναι το χαρτοφυλάκιο που τον αφορά". "Η ΝΔ θέλει προβλήματα, τρομοκρατία και απειλές για να επιβάλει το οικονομικό της πρόγραμμα. Όσο αχρείαστο είναι το ΔΝΤ στην πορεία ανάκαμψης, άλλο τόσο αχρείαστη είναι και η ΝΔ. Η ΝΔ έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμά της την περικοπή των συντάξεων, διότι θέλει να εφαρμόσει το σύστημα Πινοσέτ" υπογράμμισε ο Ν.Παππάς.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε ότι «ο κ. Στουρνάρας έδειξε περισσότερο, μεγαλύτερο ζήλο, να υπερασπιστεί τις πολιτικές του απόψεις για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής, παρά να κάνει αυτά που προσδιορίζει ο ρόλος του ως κεντρικού τραπεζίτη. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Νομίζω ότι σε θέματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι τόσο παρεμβατικός, είναι περισσότερο παρεμβατικός, από όσο πρέπει και σε θέματα που θα έπρεπε να δείξει μια μεγαλύτερη παρεμβατικότητα, φαίνεται να σιωπά».

Ερωτηθείς, εάν το ύψος του επιτοκίου δανεισμού συνιστά δικαίωση του κ. Στουρνάρα, που προέκρινε την προληπτική γραμμή πίστωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο δέχεται πίεση συνεπεία των αναταράξεων με την Ιταλία, παρατήρησε ότι το αντίστοιχο αμερικανικό ήταν χθες στο 3,2% και συμπλήρωσε: «Αυτή την στιγμή, το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα θεμελιώδη μεγέθη αποδεικνύουν, δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου, μέσα στους επόμενους μήνες, όταν θα γίνει σαφές ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος…

Το κεντρικό ζήτημα, για να μπορεί μια οικονομία να δανείζεται σε βιώσιμα επιτόκια, είναι να έχει τακτοποιημένα τα δημοσιονομικά της. Και τα δημοσιονομικά της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι τακτοποιημένα. Το χρέος της είναι βιώσιμο, μετά τη ρύθμιση, η οποία  έγινε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι, όταν η Ελλάδα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές, θα το κάνει και θα το κάνει με επιτόκιο απολύτως βιώσιμο».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η υιοθέτηση της πρότασης για προληπτική γραμμή στήριξης «θα συνοδευόταν και από ένα πρόσθετο μνημόνιο, με πρόσθετες δεσμεύσεις» και υποστήριξε: «Έχω την άποψη ότι η πρόταση του κ. Στουρνάρα, όχι μόνο δεν έπρεπε να γίνει αποδεκτή ή δεν θα έπρεπε να αποτελέσει την κεντρική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά, αντιθέτως, έχω και μία υπόνοια ότι ενείχε και μία σκοπιμότητα δικαίωσης του κ. Στουρνάρα. Διότι, ο κ. Στουρνάρας ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες εκείνης της πολιτικής, την περίοδο 2013-2014, που έλεγαν ότι υποτίθεται θα ολοκληρωθεί το δεύτερο μνημόνιο και στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπορέσει, μέσω μιας πιστοληπτικής γραμμής, να επανέλθει σιγά – σιγά στις αγορές».

Ανατροφοδότηση της κόντρας

Τα αίτια της κόντρας της κυβέρνησης με το Γ. Στουρνάρα, είναι βαθειά, αλλά οι νεότερες αφορμές είναι βασικά δύο, η εμμονή του στην πιστοληπτική γραμμή που θεωρεί ότι έπρεπε να λάβει η Ελλάδα, αλλά και θέση του υπέρ της περικοπής των συντάξεων!

Όπως αποκάλυψε το Σin μιλώντας σε εκδήλωση που παρέστησαν 60 διπλωμάτες διαφόρων χωρών, καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων και επενδυτικών φορέων και πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας διατύπωσε ξεκάθαρα την άποψή του υπέρ της περικοπής των συντάξεων, ώστε να μη φανεί ότι η χώρα, φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς θα αποτελέσει μήνυμα «αναστροφής των μεταρρυθμίσεων» και παρέκκλισης από τα συμπεφωνημένα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, την ώρα που οι Ευρωπαίοι στο σύνολό τους, ακόμη και οι σκληροί Γερμανοί, έχουν αποδεχτεί το κυβερνητικό αίτημα για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εμφανίζεται αντίθετος, συμπλέοντας με την αντιπολίτευση, η οποία θέλει την περικοπή των συντάξεων να την «χρεωθεί» η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Στουρνάρας, ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε τη θέση του υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης, υποστηρίζοντας πως θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση για την χώρα, στην περίοδο μετά το τέλος των προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα