Αγορές

«Χειρόφρενο» στο χρηματιστήριο, πέφτουν οι τόνοι


Μετά τη χθεσινοί εκρηκτική άνοδο που δημιούργησε μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη προς ρευστοποίηση, οι τόνοι πέφτουν στο χρηματιστήριο και οι ρυθμοί επιβραδύνονται. Η αγορά φαίνεται να επιλέγει την τακτική λελογισμένων βημάτων,  αποφεύγοντας υπερβολές που θα αύξαναν τον κίνδυνο ξαφνικής μεγάλης διόρθωσης.

Σε θετικό έδαφος κινούνται και σήμερα οι βασικοί δείκτες, καταγράφοντας μικρά κέρδη. Εμφανής η τάση διολίσθησης και η διάθεση σταθεροποίησης, με κατοχύρωση θέσεων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το ψυχολογικό κλίμα έχει βελτιωθεί και οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές. Παράλληλα όμως αυξάνεται το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων, καθώς βασικοί δείκτες και πολλά blue chips προσεγγίζουν κρίσιμες αντιστάσεις.

Η συνεχιζόμενη εισροή φρέσκου χρήματος εκτιμάται ότι θα συντηρήσει την ανοδική δυναμική. Όμως η περαιτέρω πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από το κλίμα της προεκλογικής περιόδου που αρχίζει επισήμως σήμερα, καθώς και από τις προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα – κατά πόσο θα δίνει ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι προς το παρόν οι εισροές κεφαλαίων που ενισχύουν την ανοδική κίνηση, βασίζονται πρωτίστως στις προσδοκίες για μετεκλογικές εξελίξεις και λιγότερο σε οικονομικά δεδομένα και σε προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και την επιχειρηματική κερδοφορία.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με κεκτημένη ταχύτητα από το χθεσινό ράλι και οι δείκτες κατέγραψαν υψηλά ημέρας στο πρώτο 10λεπτο  των συναλλαγών. Εν συνεχεία άλλαξαν κατεύθυνση και διολισθαίνουν με μικρές διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης  κερδίζει  αυτή την ώρα 0,40% στις 846 μονάδες. Νωρίτερα σημείωσε υψηλό +0,87% στις 850,09.
Ο FTASE25  ενισχύεται κατά  0,35% στις  2.159,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +2,10%  και αυτή την ώρα βρίσκεται στο +1,70%. Προηγοείται η Attica Bank με +4,3%. Πειραιώς  +2,5%,  Alpha και Εθνική +2,3%, Eurobank +0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη είναι πολύ μικρά. Ελλάκτωρ +2,7%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,7%, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής και ΕΧΑΕ +0,4%.

Διαβάστε επίσης