Οικονομία

Κρεσέντο κινδυνολογίας για ΔΕΗ από Χατζηδάκη!


 Κρεσέντο κινδυνολογίας για τη ΔΕΗ από τον εποπτεύοντα υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, λίγες ώρες πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ernst & Young για τα οικονομικά αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας. Μίλησε για ενδεχόμενο "κοκκίνισμα" των δανείων της ΔΕΗ με καταγγελία δανειακών συμβάσεων από τράπεζες και για αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της!

Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκθεση θα είναι θετική". Παράλληλα ανέφερε πως "η προηγούμενη έκθεση τον Μάρτιο-Απρίλιο έλεγε ότι η ΔΕΗ έχει ζήτημα βιωσιμότητας. Εάν και η νέα έκθεση καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, αρχίζουν να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βάσει των κανόνων  της κεφαλαιαγοράς - επειδή η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Τα μέτρα ξεκινούν από αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής μέχρι "κοκκίνισμα" των δανείων, δημιουργώντας τελικά σε ένα συστημικό πρόβλημα για την οικονομία".

Ο υπουργός μίλησε και για "μαραθώνιο" εξυγιαντικών παρεμβάσεων που ξεκινούν από σταδιακή απολιγνιτοποίηση, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ κτλ. για να έχει η ΔΕΗ μια προοπτική για το μέλλον. Θα φέρουμε έναν νόμο στη Βουλή τον Οκτώβριο συνολικά για την ενέργεια και μέσα εκεί θα υπάρχουν διατάξεις για τη ΔΕΗ σε σχέση με την ταχύτητα προμηθειών και προσλήψεων και την ταχύτητα που πρέπει να λειτουργεί η εταιρεία".

Όσον αφορά την τιμολογιακή επιβάρυνση στους λογαριασμούς, ο υπουργός τόνισε ότι "όταν αναλάβαμε διαπιστώσαμε έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα  αυτό πήγε πάνω από 900 εκατ. ευρώ με τα καινούργια πράγματα που εντοπίσαμε", προσθέτοντας ότι "η επιβάρυνση στο μέσο νοικοκυριό 2,5 ευρώ", ενώ έκανε λόγο για "λογαριασμό Τσίπρα γιατί αν είχε ακολουθήσει άλλη πολιτική δεν θα είχε φτάσει στα πρόθυρα χρεοκοπίας η ΔΕΗ".

Εν συνεχεία, επεσήμανε: "Δεν πρέπει να υποτιμάται ότι η αύξηση είναι μόνο 2,5 ευρώ. Μοιράσαμε το βάρος δίκαια. Θα πληρώσουν πρώτα οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και κερδίζει 90 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία που δεν θα γίνει τον Οκτώβριο. Μοιράσαμε το βάρος και με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Σήκωσαν το βάρος και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, καθώς είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που μείωσε το εκπτωτικό τιμολόγιο των εργαζομένων της ΔΕΗ από το 75% στο 30%".

Σχετικά με τις παλιότερες λιγνιτικές μονάδες, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι πρόκειται για "βάρος", αφού" η ΔΕΗ πληρώνει πανάκριβα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα".

Στην ερώτηση για το πώς θα καλυφθεί το ενεργειακό κενό από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ανέφερε ότι "υπάρχει αφενός το φυσικό αέριο και αφετέρου το άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ".

Κλείνοντας, ο υπουργός σημείωσε "το γεγονός ότι μπαίνει μία τάξη ας πούμε στον σωματειακό συνδικαλισμό, στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών κλπ. δε νομίζω ότι είναι αρνητικό, καλό είναι ξέρετε να υπάρχει μία τάξη, ξαναλέω και μία διαφάνεια σε αυτό, αυτό είναι καλό πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους εργαζόμενους και για το συνδικαλιστικό  κίνημα".

Αναφορικά με τις κλαδικές συμβάσεις, τόνισε ότι έχει ξεκαθαριστεί και πριν τις εκλογές ότι η ΝΔ δεν είναι εναντίον και ότι όλη η συζήτηση γίνεται για επιχειρήσεις οι οποίες είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Διαβάστε επίσης