Ενέργεια

Προς πώληση ΔΕΠΑ, θυγατρικές ΔΕΗ και μετοχές των ΕΛΠΕ


Σε πλήρη αποκρατικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου και στην πώληση κρατικών συμμετοχών σε ενεργειακές επιχειρήσεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση, έχοντας καταστρώσει ένα αρχικό πλάνο κινήσεων που περιλαμβάνει τη ΔΕΠΑ, τις εταιρείες εμπορίας-διανομής αερίου, τα ΕΛΠΕ και τις θυγατρικές της ΔΕΗ.
Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν τον επόμενο μήνα και στα τέλη Οκτωβρίου θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα αρχίσουν από τη ΔΕΠΑ, η οποία θα «σπάσει» σε τρεις εταιρείες κατά τομείς δραστηριοτήτων: δίκτυα διανομής, εμπορία, και διεθνή πρότζεκτ αγωγών. Αυτή η τρίτη εταιρεία με το χαρτοφυλάκιο διεθνών συμφωνιών για αγωγούς, θα παραμείνει υπό τον μετοχικό έλεγχο του Δημοσίου και θα πουληθεί μειοψηφικό πακέτο μετοχών της.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και 35% στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), όπου πλειοψηφών μέτοχος είναι ο όμιλος Λάτση. Τα ΕΛΠΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εξαγορά πρόσθετου ποσοστού της ΔΕΠΑ, αλλά θέλουν να έχουν τον επιχειρηματικό έλεγχο και όχι μειοψηφική συμμετοχή.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι εγκαταλείπονται τα σχέδια για δημιουργία εταιρίας holding στην οποία θα υπάγονταν οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ, ή για πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και διατήρηση συμμετοχής του Δημοσίου στα δίκτυα και την εμπορία φυσικού αερίου.

Μετά τη ΔΕΠΑ, τον δρόμο της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης θα ακολουθήσουν τα ΕΛΠΕ, στα οποία το Δημόσιο θα διατηρήσει μικρή μετοχική συμμετοχή. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης (πώληση σε στρατηγικό επενδυτή ή με placement μέσω χρηματιστηρίου) καθώς και για το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθεί.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα είναι η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αφού κλείσουν όλες οι νομικές εκκρεμότητες που αφορούν τον διαχωρισμό δικτύων της ΔΕΗ και τη μεταφορά τους σε νέα εταιρεία.

Η πλήρης (100 %) αποκρατικοποίηση των δικτύων και της εμπορίας φυσικού αερίου περιλαμβάνεται στις επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης