Ενέργεια

Ο Μυτιληναίος «απειλεί» τη ΔΕΠΑ στο φυσικό αέριο


Με αναμενόμενες πωλήσεις  φυσικού αερίου αξίας 100 εκατ. ευρώ φέτος, ο όμιλος Μυτιληναίου καθίσταται δεύτερος μεγάλος παίκτης στον κλάδο, φιλοδοξώντας μέσα σε δύο χρόνια να καταλάβει την πρώτη θέση, υποσκελίζοντας τη ΔΕΗ.

Σε εκτενές ρεπορτάζ-ανάλυση  το Bloomberg  επισημαίνει ότι καθώς η Ελλάδα στρέφεται στο φυσικό αέριο για να περιορίσει την εξάρτηση από τον λιγνίτη, οι προοπτικές για την εταιρεία διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές.

Ο Μυτιληναίος που εισάγει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ, μπορεί να διευρύνει το μερίδιο του στην ελληνική αγορά. Εχει  τώρα μερίδιο 32% έναντι 45% της ΔΕΠΑ και διαθέτει «ανταγωνιστικό πορτφόλιο»,όπως τονίζει στο Bloomberg o Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γενικός διευθυντής της θυγατρικής MNG Trading. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα πουλήσει μεγάλες ποσότητες σε τρίτους καταναλωτές, πενταπλασιάζοντας τον τζίρο του από εμπορικές δραστηριότητες. Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος των εισαγόμενων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου πήγαινε στις δικές του μονάδες.

Θα ενισχύσει παράλληλα την παρουσία του στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής, δημιουργώντας  νέα μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο. Ηδη έχει ανακοινώσει επενδυτικό σχέδιο 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, δυναμικότητας 750 μεγαβάτ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όπου οι ιδιώτες καλύπτουν το 1/3 της συνολικής παραγωγής και η ΔΕΗ τα 2/3.
Οι μονάδες φυσικού αερίου εισφέρουν το 30% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας ρεύματος, έναντι 20% προ τριετίας.

Διαβάστε επίσης