Υγεία

Χαρδαλιάς: Μέρα-μέρα από την επόμενη εβδομάδα η αξιολόγηση για άρση του lockdown


Τι θα ισχύσει στις χερσαίες πύλες εισόδου στα βόρεια σύνορα

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα μπορούμε να έχουμε πιο σαφείς ενδείξεις για τον χρόνο άρσης του lockdown, δήλωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, η άρση αυτή θα γίνει σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο. Από τώρα, πάντως, δεν μπορούν να γίνουν συζητήσεις αν θα είναι καθολική ή τοπική, διευκρίνισε. Αυτό θα αξιολογηθεί αποκλειστικά από τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας.

|Ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων, ώστε να έχουμε πολύ πιο σίγουρες ενδείξεις για το σχέδιο και τη στρατηγική μας, τόνισε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, ζήτησε εκ νέου υπομονή κι επιμονή, «ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε μισή έκπτωση» στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Αναφερόμενος ειδικά στα Iωάννινα, υπογράμμισε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου. Αυτό, όπως είπε, δείχνει πως, όταν πολίτες και Πολιτεία συνεργάζονται, τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να μειωθεί.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε πως τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, καθώς υψηλοί δείκτες θετικότητας παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, κάτι που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως, δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση του ιού, από σήμερα το πρωί ισχύουν νέοι περιορισμοί στις χερσαίες πύλες εισόδου, στα βόρεια σύνορα της χώρας ως εξής:

- Από τον Προμαχώνα η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

- Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνον Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Όσοι εισέρχονται από Κακαβιά, μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα, στον τόπο που δήλωσαν στο PLF τους.

- Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνον Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

- Το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο, μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις