Αγορές

Χάνονται/κερδίζονται δισ. στο πετρέλαιο - Ανοδος στη Wall Street


 

Η αγωνία “χτυπάει κόκκινο” στις αγορές εμπορευμάτων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου με τις τιμές του πετρελαίου και δισεκατομμύρια δολάρια κερδίζονται-χάνονται  μέσα σε λίγες ώρες, καθώς συνεχίζονται οι έντονες διακυμάνσεις.

Μετά τον πρόσκαιρο... μηδενισμό της αξίας συμβολαίων άμεσης παράδοσης αμερικανικού αργού (Crude WTI) και την κατάρρευση των τιμών του brent και crude στα συμβόλαια Ιουνίου,  ο “μαύρος χρυσός” ανακάμπει σήμερα, βοηθώντας και τις χρηματιστηριακές αγορές να κινηθούν ανοδικά.

Η τιμή του brent που είχε βυθιστεί το πρωι στα 15,98 δολάρια το βαρέλι, εκτοξεύεται τώρα στα 20,72 δολάρια, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακή άνοδο περίπου 30%(!), ενώ σε ημερήσια βάση (διαφορά από το χθεσινό κλείσιμο) κερδίζει 7,2%.

 Το συμβόλαιο Ιουνίου του αμερικανικού crude WTI που είχε πέσει χθες μέχρι τα 9,46 δολάρια, κινείται τώρα στα 14,06 πραγματοποιώντας +46%(!) από το χθεσινό χαμηλό και +21,5% από το χθεσινό κλείσιμο.
 Στην ανάκαμψη  συνέβαλε η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι έδωσε διαταγή να βυθίζεται οποιοδήποτε ιρανικό πλεούμενο παρενοχλήσει αμερικανικό πλοίο – γεγονός που θα προκαλούσε πρόσκαιρη ένταση ή και “ανάφλεξη” στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
 Η άνοδος των τιμών  του πετρελαίου δίνει ώθηση και στη Wall Street. O Dow Jones  ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 2,3%, ο S&P κερδίζει περίπου 2,5%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 3%.

Διαβάστε επίσης