Αγορές

Στη δίνη του πετρελαϊκού κραχ η Wall Street με νέες απώλειες


Και η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street χαρακτηρίστηκε από έντονες πιέσεις καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στην πορεία των τιμών του πετρελαίου αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.

Μετά το σοκ όπου το αμερικανικό αργό στα συμβόλαια Μαίου στις 20 Απριλίου έκλεισε με συναλλαγές σε αρνητικές τιμές για πρώτη φορά στην ιστορία -37,63 δολάρια το βαρέλι σήμερα ανέκαμψαν, επιστρέφοντας σε θετικό πρόσημο, στα 10,01 δολ. Ωστόσο, οι τιμές στα συμβόλαια αργού WTI του Ιουνίου «βούλιαξαν» 43,2% στα 11.57 δολ. ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή του Brent σημείωσε πτώση 25% στα 19,14 δολάρια ανά βαρέλι

Στο θέμα παρενέβη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίς ανακοίνωσε ότι έχει δώσει οδηγία στα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών να ετοιμάσουν ένα σχέδιο για τη στήριξη της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας: «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη μεγάλη αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχω δώσει εντολή στον υπουργό Ενέργειας και στον υπουργό Οικονομικών να ετοιμάσουν ένα σχέδιο το οποίο θα παράσχει πόρους ώστε αυτές οι πολύ σημαντικές εταιρείες και θέσεις εργασίας να εξασφαλιστούν για πολύ καιρό!» έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ.

Εξάλλου, απόψε ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο συμφώνησαν σε επιπλέον δαπάνη σχεδόν 500 δισ. δολαρίων για την ανακούφιση της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, οδηγώντας τη συνολική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κρίσης στα σχεδόν 3 τρισ. δολάρια. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους ηγέτες να ψηφίσουν το "πακέτο" άμεσα, αφήνοντας τη χρηματοδότηση των πολιτειών και των τοπικών κυβερνήσεων για επόμενο νομοσχέδιο. 

Στη Wall Street ο Dow Jones «βούλιαξε» 2,67% στις 23.018 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,07% στις 2.736 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,48% στις 8.263 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Merck & Co (-5,5%), Boeing (-4,9%) και Intel (-4,6%) ενώ καμία μετοχή δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και σήμερα το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2020: Μικτές εντυπώσεις άφησαν τα αποτελέσματα τριμήνου της ΙΒΜ καθώς μπορεί τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώθηκαν στο 1,84 δολ. από 1,80 που ανέμεναν οι αναλυτές, ωστόσο τα έσοδα υποχώρησαν στα 17,57 δις. δολάρια από 17,62 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Παράλληλα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ανακοίνωσε η Coca Cola. Συγκεκριμένα τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 51 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 8,60 δις. δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη στα 44 σεντς και έσοδα στα 8,3 δις. δολάρια.

Η Lockheed Martin, εταιρεία αμυντικών δραστηριοτήτων ανακοίνωσε κέρδη που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις και έδωσε εκτιμήσεις για το 2020. Η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,7 δισ. δολαρίων ή 6,08 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα 1,7 δισ. δολάρια ή 5,99 δολάρια ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 15,7 δισ. δολάρια από τα 14,3 δισ. δολάρια, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5,80 δολάρια ανά μετοχή και πωλήσεις 15,1 δισ. δολάρια.

Η ManpowerGroup, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού ανακοίνωσε κέρδη που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, αν και τα έσοδα ήταν υψηλότερα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού «στρέβλωσε σημαντικά» τη ζήτηση για υπηρεσίες. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,7 εκατ. δολάρια ή 3 σεντς ανά μετοχή, από τα 53,5 εκατ. δολάρια ή 88 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα υποχώρησαν 8,4% στα 4,62 δισ. δολάρια, αλλά παρέμειναν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 4,33 δισ. δολάρια. Το μεικτό περιθώριο υποχώρησε στα 15,7% από το 16%.

Στις μακρο ειδήσεις της ημέρας, ελεύθερη πτώση κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο καθώς η πανδημία άρχιζε να οδηγεί σε «λουκέτα» σε μεγάλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη National Association of Realtors, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 8,5%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,27 εκατ. τον περασμένο μήνα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,4% στα 1.687 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,58%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,0854 δολ. από 1,0863 την προηγούμενη μέρα.