Χρηστικά

Χάνονται ρυθμίσεις χρεών προς τα Ταμεία για 100 ευρώ!


Στην τελευταία 5ετία απώλεσαν τη ρύθμιση πάνω από 200.000 επαγγελματίες - Τα στοιχεία πιέζουν το υπουργείο Εργασίας για νέα ευέλικτη ρύθμιση

Πάνω από τις μισές ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία χάθηκαν την τελευταία πενταετία, καθώς οι οφειλέτες δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να παραμείνουν συνεπείς και να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Από τις ρυθμίσεις των τελευταίων 5 ετών έχει βγει εκτός το 54% (πάνω από 200.000) όσων εντάχθηκαν και από αυτούς το 20% δεν μπορούσε να πληρώσει μηναία δόση των 100 ευρώ.    

Το συνολικό ποσό χρεών που ρυθμίστηκε αρχικά, αλλά στη συνέχεια διακόπηκε η αποπληρωμή, ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που προέβλεπαν οι νόμοι 4152/2013 (πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων), η ρύθμιση του νόμου 4305/2014, και η ρύθμιση των 100 δόσεων του νόμου 4321/2015.

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο και φανερώνει τη δυσκολία αποπληρωμής των παλαιών ασφαλιστικών οφειλών, ακόμη και για μικροποσά. Ταυτόχρονα αποτελεί έναν λόγο πίεσης προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για την δρομολόγηση νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των συγκεκριμένων οφειλών.

Οι επιτελείς του ΚΕΑΟ και του υπουργείου Εργασίας γνωρίζουν ωστόσο ότι, μέσα σε όσους απώλεσαν τις ρυθμίσεις, είναι και στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι απλώς μπήκαν σε μία ρύθμιση, προκειμένου να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να τακτοποιήσουν κάποιες συναλλαγές τους, αλλά μετά σταμάτησαν να αποπληρώνουν τις υπόλοιπες δόσεις.

Όμως, στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΚΕΑΟ, με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, είναι η διευκόλυνση των επαγγελματιών, που θέλουν πραγματικά να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά δεν μπορούν. Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θα ενταθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ από το 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, 382.650 επαγγελματίες.
Όμως από αυτούς, μόνο 133.270 ρυθμίσεις παραμένουν ενεργές, δηλαδή καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις, που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου. 
Αντίθετα, 205.318 ρυθμίσεις έχουν ακυρωθεί.

Δηλαδή από το σύνολο των ρυθμίσεων που έγιναν, το 54%, που μάλιστα αφορά σε χρέη ύψους 7,7 δισ. ευρώ, έχει χαθεί επειδή διακόπηκε η καταβολή των δόσεων.

Μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 ο αριθμός αυτών που απώλεσαν τη ρύθμιση οφειλών ήταν 182.962 φυσικά και νομικά πρόσωπα και στο Β’ τρίμηνο του έτους ο αριθμός των οφειλετών που έχασαν μία από τις ρυθμίσεις αυξήθηκε κατά 22.356.

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, για τα ποσά των συνολικών οφειλών για κάθε οφειλέτη που ρυθμίζονται, αλλά και του ύψους των μηνιαίων δόσεων.
Ειδικότερα, για το 68% των περιπτώσεων απώλειας των ρυθμίσεων το ποσό της μηνιαίας δόσης ήταν ύψους 50-300 ευρώ, ενώ περίπου το 20% των οφειλετών χάνει τη ρύθμιση για δόσεις έως και 100 ευρώ τον μήνα. Για όσους χάνουν τις ρυθμίσεις με μηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ, είναι δύσκολο να διευκολυνθούν με μια νέα ρύθμιση, καθώς δείχνουν μεγάλη οικονομική αδυναμία.

Επίσης υπάρχουν 44.062 υποθέσεις οφειλετών (11,5%) οι οποίοι εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις και έχουν ολοκληρώσει την αποπληρωμή των οφειλών τους.

xreh

Διαβάστε επίσης