Τράπεζες

Χαμηλότερα ο πήχυς για τα κόκκινα δάνεια


Χαμηλώνει ο πήχυς των προσδοκιών για τα έσοδα που μπορούν να εξασφαλίσουν οι ελληνικές τράπεζες από την πώληση των κόκκινων δανείων τους. Καθώς όλες «καίγονται» να προχωρήσουν γρήγορα σε δραστική μείωση των ΝΡLs και βγάζουν «στο σφυρί» μεγάλα χαρτοφυλάκια, οι υποψήφιοι αγοραστές  έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, να θέσουν αυστηρά κριτήρια και να προσφέρουν χαμηλότερα τιμήματα.

Από το 30%-35% της ονομαστικής αξίας χαρτοφυλακίων δανείων με εξασφαλίσεις, οι προσφορές πέφτουν τώρα στα επίπεδα του 25% - και ακόμη χαμηλότερα αν οι υποψήφιοι αγοραστές εκτιμούν ότι οι εξασφαλίσεις δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμες.

Οριακά χαμηλότερα από το 25% κινούνται  σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές για το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική.

Όπως αναφέρεται από τραπεζικές πηγές, η Fortress και η κοινοπραξία Centerbridge- Elliott πρόσφεραν 225- 235 εκατ. ευρώ για χαρτοφυλάκιο κεφαλαιακών απαιτήσεων 950 εκατ. ευρώ.

Το χαμηλό τίμημα δικαιολογείται εν μέρει  από το ότι το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει πληθώρα μικρών δανείων (περίπου 13.000 δάνεια κάτω των 100.000 ευρώ), με εξασφαλίσεις ακίνητα μικρής αξίας.

Ενας άλλος λόγος είναι ότι οι πρώτες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που μπήκαν στην ελληνική αγορά, έχουν αποκτήσει ήδη χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να αξιολογήσουν την εισπραξιμότητα και να προβλέψουν τι μπορεί να επιτύχουν ως οικονομικό αποτέλεσμα. Υπάρχει λοιπόν επιφυλακτικότητα εκ μέρους τους.

Αλλωστε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα  στα μεγάλα projests συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς, που είναι οι μεγαλύτερες «δουλειές» στην ελληνική αγορά και όλοι τις εποφθαλμιούν.

Διαβάστε επίσης