Αγορές

Χαμηλώνει ο πήχυς στο χρηματιστήριο


Χαμηλώνει ο πήχυς των προσδοκιών στο χρηματιστήριο, καθώς  η εκλογική αβεβαιότητα και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών οδηγούν την αγορά σε τροχιά διόρθωσης. Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων περιορίζουν τις κινήσεις τους, υιοθετώντας στάση αναμονής.

Εικόνα σταθεροποίησης στην αγορά ομολόγων, όπου οι αρχικές πιέσεις απορροφήθηκαν και οι αποδόσεις επανήλθαν στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, ενώ νωρίτερα ανέβαιναν κατά 3-4 μονάδες βάσης.

Στο ΧΑ με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν όλοι οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips, ενώ το «κόκκινο» κυριάρχησε και στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Ισχυρότερες ήταν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, όπου υπάρχουν μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη προς ρευστοποίηση, καθώς τον τελευταίο μήνα ο κλαδικός τους δείκτης έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 30%.

Η αγορά αναμένει τώρα την έκδοση ομόλογου Tier II από την Εθνική, η οποία εκτιμάται ότι θα επιτύχει επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο από το 9,75%  ανάλογης έκδοσης της Τρ. Πειραιώς, που άνοιξε την πόρτα των χρηματαγορών για τις ελληνικές τράπεζες.

 Μετοχές και δείκτες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε ενδοσυνεδριακά +0,94%, βυθίστηκε στη συνέχεια στο -3,12% και τερμάτισε -1,66%, στις 757,53 μονάδες. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τεχνικά θα είναι πολύ θετικό να παραμείνει τις επόμενες μέρες πάνω από τις 760 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε  από +0,68% μέχρι -0,92% και έκλεισε με μικρές απώλειες 0,32%, στις 846,66.
Κατά 0,30% υποχώρησε ο FTASE25, στις 2.162,28 μονάδες.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Ελλάκτωρ +3,5%, Σαράντης και ΟΛΠ +2,5%, Cenergy +1,2%, Coca-Cola -1%, ΟΤΕ -0,8%.
Στον αντίποδα Φουρλής -3,5%, Βιοχάλκο -3%, ΔΕΗ -2,8%, Εθνική Τράπεζα -1,9%, Alpha, Eurobank και Μυτιληναίος -1,7%.

Διαβάστε επίσης