Αγορές

Σε ρότα διόρθωσης το χρηματιστήριο, πιέσεις στα ομόλογα


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται , καθώς  η εκλογική αβεβαιότητα και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αποδυναμώνουν την ανοδική δυναμική της αγοράς. Με έντονες διακυμάνσεις κινούνται οι βασικοί δείκτες τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Αυξημένη μεταβλητότητα  στη συνέχεια αναμένουν οι αναλυτές.

Αρνητική εικόνα στην αγορά ομολόγων, όπου εκδηλώνονται σήμερα πιέσεις. Οι τιμές των ελληνικών κρατικών χρεογράφων υποχωρούν και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν κατά 3-4 μονάδες βάσης.

Στο ΧΑ  τον τόνο συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός τους δείκτης καταγράφει άνοδο 29% στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων και τα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν εξαιρετικά ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Προσδοκίες δημιουργεί η αναμενόμενη έκδοση ομόλογου Tier II   από την Εθνική, η οποία εκτιμάται ότι θα επιτύχει επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο από το 9,75%  ανάλογης έκδοσης της Τρ. Πειραιώς, που  άνοιξε την πόρτα των χρηματαγορών για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε νωρίτερα +0,94% και τώρα έχει γυρίσει το κόκκινο, κινούμενος στις 767 μονάδες με απώλειες 0,40%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τεχνικά θα είναι πολύ θετικό να παραμένει τις επόμενες μέρες πάνω από τις 760 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε  από -0,13% μέχρι +0,68% και τώρα διατηρεί οριακά θετικό πρόσημο (+0,08%) στις 850 μονάδες. Οριακά στο συν (+0,05%) και ο FTASE25,  στις 2.170 μονάδες.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση προηγούνται Ελλάκτωρ +2,2%, ΕΛΠΕ και Cenergy +1,5%,   Lamda  και ΟΤΕ +1,3% ΟΛΠ +0,7%.

Στον αντίποδα ΔΕΗ -2,5%, Eurobank -1%,  Βιοχάλκο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Jumbo -0,7%, Εθνική Τράπεζα και ΟΠΑΠ -0,5%

Διαβάστε επίσης