Αγορές

Ανοδικά το χρηματιστήριο με ΔΕΗ και τράπεζες


Σε ανοδική τροχιά κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο, συντηρώντας τις προσδοκίες των επενδυτών για υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις και για ένα «θερμό καλοκαίρι» μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, που θα αποτελέσουν ορόσημο για την πορεία της αγοράς.

Θετική εικόνα και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις επανήλθαν σε τροχιά αποκλιμάκωσης, μετά την ξαφνική pr;oskairh ανάκαμψη που προκάλεσαν οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις μεγάλου fund.

Στο ΧΑ το κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή απελευθέρωσε δυνάμεις, δίνοντας σε επιθετικά χαρτοφυλάκια  τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν τη μεσοβραχυχρόνια στρατηγική και τις επιλογές τους.

 Το μήνυμα από τα Παράγωγα

Ερωτηματικά  προκαλεί πάντως το γεγονός ότι τα μηνιαία συμβόλαια στον FTASE25 συνεχίζουν να κινούνται με discount: Του Ιουλίου διαπραγματεύεται 2% χαμηλότερα από τον  δείκτη, του Αυγούστου είναι στο -1,5%. Με οριακό discount  και του Σεπτεμβρίου.

Είναι μια ένδειξη ότι οι μεγάλοι παίκτες που κινούνται στα Παράγωγα δεν πολυπιστεύουντα σενάρια για μεγάλη άνοδο μετά τις εκλογές – αντίθετα φοβούνται καθοδικό «γύρισμα» και  έντονη μεταβλητότητα, υπό την επίδραση του εκλογικού αποτελέσματος.
Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις, εκτιμώντας ότι η συνέχεια αποτελεί ανοιχτό στοίχημα.

Μετοχές και δείκτες

Θετική ένδειξη αποτελεί η επιβεβαίωση βραχυχρόνιων στηρίξεων, που μπορεί  να αποδειχθούν εφαλτήρια νέας ανοδικής κίνησης.
Οι βασικοί δείκτες κινούνται σήμερα σε θετικό έδαφος με διακυμάνσεις  και με ανοδική διάθεση. Παραμένει όμως ισχυρό το δέλεαρ της κατοχύρωσης κερδών και η εικόνα μπορεί να διαφοροποιηθεί τις επόμενες ώρες.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +0,98% στις 846,90 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 844,5 με κέρδη 0,70%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει περίπου 0,50% στις 2.157,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +2,79% την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και τώρα  βρίσκεται στο +1,55%. Προηγούνται η Attica Bank (+9,6%) και η Εθνική με +4,7%. Ελλάδος +2,5%, Alpha +1,8%, Πειραιώς +1,2%. Στο κόκκινο μόνο η Eurobank (-0,5%).
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει και σήμερα η ΔΕΗ, με +6,7%. Ακολουθούν Motor Oil +2%, Τιτάν και ΟΤΕ +1,8%, ΟΛΠ +1,5%,  Μυτιληναίος ),6%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Lamda και Aegean -1,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,4%,  Βιοχάλκο, Coca-Cola και Jumbo -1%.

Διαβάστε επίσης