Αγορές

Θετικό τεστ στο χρηματιστήριο


Συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω  πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς δημιουργεί η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, που ήταν ένα τεστ αντοχών με θετική έκβαση. Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν στα υψηλά ημέρας κινούμενοι σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, ενώ ο  ημερήσιος τζίρος ήταν αυξημένος – ένδειξη αγοραστικού ενδιαφέροντος και ενεργοποίησης ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Το κλείσιμο των Παραγώγων απελευθέρωσε δυνάμεις της αγοράς και δίνει στα επιθετικά χαρτοφυλάκια  τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν τη μεσοβραχυχρόνια στρατηγική τους στην ελληνική αγορά.

Ερωτηματικά  προκαλεί πάντως το γεγονός ότι τα μηνιαία συμβόλαια στον FTASE25 (Ιουλίου και Αυγούστου) έκλεισαν σήμερα με discount 1,7%. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων προβλέπουν πτώση - και ποντάρουν σ' αυτή την προοπτική.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις, εκτιμώντας ότι η συνέχεια αποτελεί ανοιχτό στοίχημα.
Ολοι συμφωνούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο στην αγορά έχει αυξηθεί και η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.
Πιέσεις θα συνεχίσουν να προκαλούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ  καθοριστικές παράμετροι διαμόρφωσης κλίματος θα είναι η εκλογική αβεβαιότητα και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά .

Μετοχές και δείκτες

Θετική ένδειξη αποτελεί η επιβεβαίωση βραχυχρόνιων στηρίξεων, που μπορεί  να αποδειχθούν εφαλτήρια νέας ανοδικής κίνησης.
Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, καταγράφοντας χαμηλή  ημέρας στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών και ανακάμπτοντας στη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -1,45% στις 824,68 μονάδες και τερμάτισε +0,23% στις 838,72.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,36% στις 2.146,37 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ +0,39 % και -3,09%, κλείνοντας με απώλειες 0,85%.

Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+1,9%).  Attica Bank -8,6%, Πειραιώς -1,7%, Eurobank -1,3%,  Εθνική -0,8%, αμετάβλητη η Alpha.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ, ανακάμπτοντας (με +6% αρχικά και +3% στο κλείσιμο), μετά το χθεσινό -17% που προκάλεσε η ενορχηστρωμένη καταστροφολογία για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Σαράντης +4,9%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4,5%, ΑΔΜΗΕ +3,6%. Ακολούθησαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,8%,  Βιοχάλκο +2,6%, ΟΠΑΠ +2,3%, Μυτιληναίος +2,1%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Τιτάν -4,6%, ΟΤΕ -2,6%,  ΟΛΠ -1,1%, Motor Oil -0,8%.

Διαβάστε επίσης