Αγορές

Χαμηλό βαρομετρικό στο χρηματιστήριο- Τράπεζες -5,6%, Πειραιώς -30%!


Σοβαρή επιδείνωση  κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο και η αγορά αλλάζει κατεύθυνση, μετά από 9 σερί ανοδικές συνεδριάσεις και 13 στις τελευταίες 14 με θετικό πρόσημο. Σε δίνη πιέσεων βυθίστηκαν σήμερα οι τραπεζικές  μετοχές, ακολουθούμενες από τα εμποροβιομηχανικά blue chips. "Κλειδωμένη" στο limit down (-30%) η Τρ. Πειραιώς με προσφορά εκατομμυρίων τεμαχίων. Στα χαμηλά ημέρας τερμάτισαν όλοι οι δείκτες.

Η διόρθωση ήταν αναμενόμενη, Προσλαμβάνει όμως απρόβλεπτα μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι βεβιασμένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δημιουργούν αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική. Το ψυχολογικό κλίμα αλλάζει, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί και η αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς επιτείνεται.

Αρνητικός καταλύτης η ΑΜΚ της Πειραιώς, που οι όροι  της προκαλούν κατάρρευση της μετοχής της τράπεζας και ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αφαίμαξη κεφαλαίων από το ΧΑ.Προβληματισμός και για τις εξελίξεις  στην Ελλάκτωρ, όπου οι μετοχικοί συσχετισμοί δυνάμεων  καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τη λήψη απόφασης για ΑΜΚ, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ταμειακή δυσπραγία και η S&P να υποβαθμίζει το αξιόχρεο του ομίλου.

Στο "μάτι του κυκλώνα" βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, όχι μόνον λόγω της Πειραιώς, αλλά και επειδή το τελευταίο τρίμηνο έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο, προσφέροντας αποδόσεις που αποτελούν τώρα δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση θα συνεχισθεί, σε μιά κίνηση εκτόνωσης μετά από παρατεταμένη άνοδο. Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται στις επόμενες συνεδριάσεις. "Μάχη" αναμένεται στην αυριανή συνεδρίαση όπου θα δοκιμαστεί η αντοχή της βραχυχρόνιας στήριξης στις 875-871 μονάδες. Επόμενη στήριξη οι 860.

Η συνεδρίαση άνοιξε σήμερα με μικρές απώλειες, οι οποίες σταδιακά διευρύνθηκαν. Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, διολισθαίνοντας συνεχώς.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 896,29 μονάδες (-0,26%), πήγε μέχρι τι 873,34 (-2,81%) και τερμάτισε στις 876,76, υποχωρώντας κατά 2,54%.

  Ο τραπεζικός δείκτης  έκλεισε με απώλειες -5,63%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -5,84%. Στα... Τάρταρα του limit down η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που επανήλθε σήμερα στο ταμπλό με προσαρμοσμένη τιμή, μετά το reverse split και την οριστικοποίηση των όρων της ΑΜΚ. Ακολούθησαν Εθνική -5,7%, Alpha -5,4%, Attica -4,9%, Eurobak -4,6%, Ελλάδος -2%.

 Αρνητική εικόνα σε όλο το ταμπλό. Στα εμποροβιομηχανικά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον Coca-Cola (+1,3%), Jumbo (+1,2%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,5%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Ελλάκτωρ -6,1%, Aegean -5%, Φουρλής -4,1%, Βιοχάλκο -3,8%, ΟΛΠ -3,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -3,6%, Μυτιληναίος και Lamda -3,4%, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ -2,9%.

 Στα mid caps μικρά κέρδη απεκόμισαν μόνον τα Πλαστικά Θράκης (+0,8%) και ο Παπουτσάνης (+0,5%). Στον αντίποδα  Ολυμπιακή Τεχνική -6%, MIG -5,5%, Αβαξ -4,3%, Intracom και Elton -3%, Autohellas -1,9%.

Διαβάστε επίσης