Αγορές

Καταιγίδα στις αγορές- Δραματικές απώλειες στη Wall Street, βούλιαξε το ΧΑ


Χαμηλό βαρομετρικό έρχεται από τη Wall Street και καλύπτει σταδιακά τις ευρωπαϊκές αγορές,όπου τα μεγάλα πρωϊνά κέρδη εξανεμίζονται και οι βασικοί δείκτες οδεύουν ολοταχώς προς το κόκκινο. Το ΧΑ προεξόφλησε νωρίτερα την επερχόμενη θύελλα,  κλείνοντας με μεγάλες απώλειες, ενώ ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη.

 Καταλύτης αλλαγής κλίματος η μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed,που δίνει το έναυσμα  γενικευμένης ανόδου του κόστους χρήματος και σταδιακής συρρίκνωσης της ρευστότητας στις αγορές.

 Παραμένουν βέβαια στο επίκεντρο της προσοχής οι εξελίξεις στο μέτωπο του οικονομικού πολέμου ΕΕ/Δύσης-Ρωσίας και οι πολλαπλές δυσμενείς παρενέργειες τους στην παγκόσμια οικονομία , στο κόστος ενέργειας και στις διεθνείς εμπορικές. συναλλαγές.

Δραματικές απώλειες καταγράφει αυτή την ώρα η Wall Street. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 3%, ο S&P-500 χάνει 3,45%, ενώ ο Nasdaq βυθίζεται στο -4,55%!

Αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε νωρίτερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ο DAX που σημείωνε άνοδο πάνω από 2% έχει ΄ηδη "κοκκινίσει" (-0,25%), "τρέχοντας στον κατήφορο" πίσω από τους αμερικανικούς δείκτες.

 Εντονη μεταβλητότητα έως μικρή αναταραχή στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων. Τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης  ενισχύοντας το πρώι ( οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν), παρά τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων της Fed. H απόδοση του ελληνικού 10ετούς στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών υποχωρούσε έως και 10 μονάδες βάσης (κάτω από 3,33%, του ιταλικού κατά 11 μβ, του γερμανικού πήγε 6 μβ χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο. Η εικόνα αυτή έχει ανατραπεί τις τελευταίες ώρες - οι τιμές υποχωρούν, οι ποδόσεις ανεβαίνουν.

 Μικρή άνοδο σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου (brent+1,7% στα 112 δολ.) και του φυσικού αερίου (+1,4% στα 105,3 ευρώ)

Ακρίβεια και κάλπες

Στο ΧΑ αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί το οικονομικό και πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, καθώς ο πληθωρισμός "καλπάζει", η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται, ενώ η κυβέρνηση εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πρόσθετος αρνητικός παράγων οι φόβοι για προσφυγή στις κάλπες μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης δείχνει ότι η ελληνική αγορά ξεμένει από δυνάμεις. Τα "εκλογολογικά" σενάρια επανέρχονται στο προσκήνιο, η αβεβαιότητα συντηρείται, ενώ οι ρευστοποιήσεις μεγάλων πακέτων από ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζονται, προκαλώντας πιέσεις σε blue chips και τραπεζικές μετοχές.

Αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά, καθώς τα αρχικά κέρδη εξανεμίζονταν σταδιακά και οι βασικοί δείκτες έπαιρναν καθοδική κατεύθυνση, χωρίς την πραμικρή ένδειξη αντίδρασης.  Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης γύρισε από +3,32% σε -2%.. Η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική και ο τζίρος μειωμένος (69,8 εκατ. ευρώ).

Μετοχές και δείκτες

 Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με αξιόλογα κέρδη, τα οποία σταδιακά ψαλιδίστηκαν και πολλές μετοχές "κοκκίνισαν" - όπως και οι βασικοί δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε ανοδικά μέχρι +1,67% στις 915,37 μονάδες και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 888,47 μονάδες με απώλειες 1,32%,. Βρίσκεται πλέον στο κάτω όριο μιάς σημαντικής ζώνης στήριξης.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης 1,42% υποχωρώντας στις 2.150,21 μονάδες. Στο -1,38% ο δείκτης των midcaps.

Στα χαμηλά ημέρας τερμάτισε και ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 2%, ενώ νωρίτερα πήγε μέχρι +3,32%. Εντάθηκαν οι πιέσεις στην Εθνική  (-3,8%) που συνέχισε να χάνει έδαφος με μαζικές ρευστοποιήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια. Τρ. Ελλάδος -3,7%, Attica Bank -3.2%, Alpha -1,8%, Πειραιώς -1,6%, Eurobank -0,8%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον οι Motor Oil +3,3%,  Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ +1%, ΕΥΔΑΠ +0,9%, Coca-Cola +0,2%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες συνεχίστηκ η ¨κατρακύλα" της Quest (-5,2%). Jumbo -3,5%, Lamda -3,2%,  ΔΕΗ -1,8%, ΟΤΕ -1,7%,  ΕΛΠΕ -1,6%, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ -0,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα