Τουρισμός

Χαλκιδική, "Kouzina 2019": Πέντε θεματικές ενότητες, έμπνευση για τις δημιουργίες 33 σεφ


Έμπνευση για τις δημιουργίες 33 σεφ θα δώσουν οι πέντε θεματικές ενότητες του γαστρονομικού φεστιβάλ "Kouzina 2019", που θα πραγματοποιηθεί για ένατη χρονιά στην ανατολική Χαλκιδική από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.

Η αρχαιοελληνική και η μοναστηριακή κουζίνα, οι γεύσεις από τον Πόντο/Μικρά Ασία και τα αστικά δείπνα της Σμύρνης, οι θαλασσινές γαστρονομικές απολαύσεις και τα παραδοσιακά μενού της Μεσογείου θα δώσουν το έναυσμα για απολαυστικές δημιουργίες, με πρώτες ύλες από τη θάλασσα και τους "κήπους" των καταπράσινων αθωνικών βουνών.

Και οι γεύσεις συνδυασμένες με άλλες χαρές της ζωής, όπως ο χορός: Ισπανοί και Σλοβένοι θα χορέψουν στο λιμάνι της Αμμουλιανής, προωθώντας το project με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο διακρατικό πολιτιστικό αντάμωμα της ενότητας και της δημιουργίας.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής από ντόπιες νοικοκυρές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, που το διοργανώνει, το φεστιβάλ KOUZINA 2019 θα παρουσιάσει τις εξής πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες:

Η αρχαιοελληνική κουζίνα

Πρόγραμμα δομημένο στην προώθηση της άγριας τρούφας του Χολομώντα, της ντόπιας μανιταροπαραγωγής, του μελιού, του οίνου και της αρνιώτικης μουντοβίνας.

Συντίθεται από Γάλλους και ντόπιους chef, οι οποίοι εμπνέονται από τις τάσεις της αρχαιοελληνικής κουζίνας και δημιουργούν πιάτα με γαλλο-ελληνικές επιρροές που αναδεικνύουν την ορεινή πρωτογενή παραγωγή.

Παραδοσιακές πλατείες και αυλές γεμίζουν με φωνές χορωδών, ενώ χορευτές υποδέχονται το ελληνικό γαστρονομικό καλοκαίρι με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο.

Η θαλασσινή κουζίνα

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός του KOUZINA 2019 είναι η Καβάλα, η οποία αποτελεί τη «βασίλισσα» της «θαλασσινής κουζίνας».

Μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας και chef του Ι.Ε.K. ΑΚΜΗ «παντρεύουν» τις θαλασσινές γαστρονομικές τάσεις του Αιγαίου Πελάγους και με βάση την ντόπια παραγωγή αναδεικνύουν τα μύδια Ολυμπιάδας, αλλά και τα ψαρικά / θαλασσινά της αριστοτελικής και αθωνικής θάλασσας. Ντόπιοι και φιλοξενούμενοι χορευτές τιμούν τις ανοιξιάτικες γιορτές, ενώ έμφαση δίνεται στα δείπνα που προσφέρονται στα συμμετέχοντα (στο φεστιβάλ) τοπικά restaurants.

Η μοναστηριακή κουζίνα

Αυθεντικά θρησκευτικά κουρμπάνια, παρουσιάσεις αθωνικών οίνων, γαστρονομικές περιπλανήσεις στα gift shops της Ουρανούπολης, επιδείξεις αγιορείτικης μαγειρικής, θρησκευτικές συνευρέσεις αλλά και μοναστηριακά δείπνα αποτελούν τις κύριες εκδηλώσεις της «διάσημης» μοναστηριακής εβδομάδας, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

Με βάση την ψαροφαγία, οι 8 «μοναστηριακές βραδιές» αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι μοναχοί τη συνδέουν με τη χρήση άγριων χόρτων, βοτάνων και ζαρζαβατικών, όπως αυτά συλλέγονται από τις πλαγιές και τους κήπους των πράσινων αθωνικών βουνών.

Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων

Προωθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν από τους Πόντιους και Μικρασιάτες μετοίκους του τόπου.

Περέκ με γέμιση παλαιοχωρινής πατάτας, θαλασσινοί μεζέδες όπως προσφέρονταν στα αστικά δείπνα της Σμύρνης, αυθεντικά ζυμαρένια μικρασιάτικα μαντί, ντολμάδες με αμπελόφυλλα από τα αγιορείτικα αμπέλια, μυρωδάτοι κιμάδες αλλά και ψαρικά μαγειρεμένα με χορταρικά όπως στην Προικόνησσο και τη Γαλημή πλαισιώσουν «την παγκόσμια ημέρα των ωκεανών», η οποία για μία ακόμη φορά θα γιορτασθεί με τη μεγαλοπρέπεια που της πρέπει.

Η μεσογειακή κουζίνα

Είναι αφιερωμένη στη σλοβένικη μεσογειακή κουζίνα.

Εστιασμένη στην προώθηση του ντόπιου κρέατος, όπως αυτό συνδυάζεται στη μαγειρική με το εποχικό καλοκαιρινό ζαρζαβάτι των κάμπων των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού, η μεσογειακή εβδομάδα κλείνει μέσα της - εκτός από την επιβεβλημένη θαλασσινή γαστρονομική κληρονομιά - το μεσογειακό μεγαλείο του χορού, του γλεντιού και της χαράς.

Ισπανοί και Σλοβένοι χορεύουν στο λιμάνι της Αμμουλιανής, προωθώντας το project με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης παρουσιάσουν ένα μεγάλο διακρατικό πολιτιστικό αντάμωμα της ενότητας και της δημιουργίας.

«Στις κύριες δραστηριότητες του KOUZINA 2019 λαμβάνουν μέρος 33 chef, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του 2019 τιμά όλα τα εστιατόρια - μέλη του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Μέσω των παράλληλων δραστηριοτήτων όμως, δίνεται έμφαση στο concept "τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μία παραδοσιακή ελληνική αυλή" κι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής από ντόπιες νοικοκυρές.

Δεκαέξι τοπικοί σύλλογοι αναλαμβάνουν μέρος των κύριων και παράλληλων δραστηριοτήτων μιας διοργάνωσης που κάθε χρόνο εξελίσσεται, αποτελώντας λόγο και τρόπο τουριστικής προώθησης ολόκληρης της Ανατολικής Χαλκιδική».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα