Πολιτική

XA: Χωρίς λόγο διόρθωσης εν όψει της συμφωνίας


Καθώς το βασικό σενάριο θέλει τη συμφωνία με τους δανειστές να κλείνει στα μέσα του επόμενου μήνα και να επισημοποιείται στο Eurogroup, στις 22 Απριλίου, έχει "εγκατασταθεί" μια θετική τάση στο ΧΑ. Τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό ενώ σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση τα σχετικά νομοσχέδια μπορεί να ψηφιστούν στη Βουλή ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι να βρεθεί 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από την άμεση φορολόγηση και 1% του ΑΕΠ από την έμμεση φορολόγηση. Ανεξάρτητα από τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει μια τέτοια συμφωνία στην πραγματική οικονομία, η αξιολόγηση θα είναι μια αρχή για αλλαγή της ψυχολογίας στο ΧΑ. Η αξιολόγηση θα ωφελήσει κυρίως τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος θα έχει σημαντικό όφελος από το waver και την ποσοτική επέκταση, έτσι δεν είναι τυχαίο ότι οι τραπεζικές μετοχές πρωτοστατούν σ’ αυτό το ράλι. Η αξιολόγηση ενδέχεται να γίνει τμηματικά, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το όλο θέμα πριν το Πάσχα. Για την ώρα υπάρχει απόσταση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το ΧΑ δεν έχει λόγους για πτωτικό γύρισμα, εκτός βέβαια κι αν προκύψει κάτι πολύ αρνητικό. 

Από την άλλη μεριά, η ελληνική οικονομία δεν δίνει προς το παρόν μια βελτιωμένη εικόνα αν και οι αισιόδοξοι περιμένουν ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Περίπου 550 εκατ. ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες το Φεβρουάριο και οι συνολικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών περιορίστηκαν σε 121,68 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στο εξωτερικό μέτωπο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Pimco, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από τα τρία C (China, Commodities, Central Banks). Το πετρέλαιο παραμένει υπό πίεση μετά από την είδηση ότι το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να προφυλάξει το παγκόσμιο μερίδιό της αυξάνοντας την παραγωγή στράφηκε εναντίον της - το brent είναι σήμερα στα 39,06 δολ. (-2,7%).

Στην Ευρώπη, η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ αυξάνεται αλλά ο αποπληθωρισμός παραμένει.

Στις ΗΠΑ η «σφιχτή» αγορά εργασίας μπορεί να αυξήσει τους μισθούς και τον πληθωρισμό κάτι που θα έχει αρνητική επίπτωση στις επιχειρήσεις. Έτσι η Fed, θέλοντας να προλάβει το «κακό» βρίσκεται πιο κοντά στην αύξηση επιτοκίων που είναι ένα προτιμότερο κακό γιατί έχει την θετικό να αποθερμαίνει την οικονομία.

Γυρνώντας στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να κατοχυρώσει τη ζώνη των 570 μονάδων. Σε επίπεδο FTSE 25 η κύρια αντίσταση είναι οι 160 μονάδες –περίπου 4 μον. από τα τρέχοντα επίπεδα - ενώ η πιο κοντινή στήριξη είναι οι 148 μονάδες.

H κίνηση του ΓΔ το τελευταίο διάστημα

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις