Αγορές

ΧΑ: Το στοίχημα των 875 μονάδων


Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά, στο χρηματιστήριο φαίνεται ότι η ανοδική δυναμική διατηρείται, εξασθενώντας σταδιακά καθώς οι βασικοί δείκτες έχουν προσεγγίσει περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων. Ανοιχτό το στοίχημα για τη συνέχεια, η οποία θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, με καταλύτες τις εξελίξεις στα μέτωπα του Brexit και της Συρίας.

Σημαντικές παράμετροι για τη διαμόρφωση κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι επίσης οι κινήσεις διευθέτησης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν περικοπείσες συντάξεις.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η νέα αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που θα δημοσιοποιήσει την Παρασκευή η S&P.  Η αγορά ομολόγων φαίνεται ότι προεξοφλεί μια θετική αξιολόγηση-αναβάθμιση, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων σε νέα ιστορικά χαμηλά. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε σήμερα  μέχρι το 1,25%, ενώ το 5ετούς πήγε 0,51%.

Κατεύθυνση στην αγορά θα συνεχίσουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές. Σήμερα σε ρόλο λοκομοτίβας βρέθηκε η Εθνική, που πήγε μέχρι +4,2% δίνοντας ώθηση  στους δείκτες και αναθερμαίνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον για μεγάλη γκάμα μετοχών.

Το ζήτημα είναι αν μπορεί να συνεχισθεί χωρίς ενδιάμεση διόρθωση η άνοδος των τραπεζικών μετοχών, που έχουν κερδίσει 16% σε δύο εβδομάδες, επιστρέφοντας στα υψηλά έτους όπου βρίσκονταν τις παραμονές των εκλογών του Ιουλίου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον σε περιοχές αντιστάσεων, όπου η ανοδική κίνηση μπορεί να ανακοπεί, να επιβραδυνθεί ή να αναστραφεί.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 873,50 μονάδες, με κέρδη 0,73%. Ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι τις 874,82 (+0,88%).
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2,168,86 μονάδες με άνοδο 0,57%.
 Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,28%, στις 847,63 μονάδες.
Πρώτη σε απόδοση η Attica Bank με +3,8%. Η Εθνική έκλεισε με κέρδη 3,6% και συναλλαγές 3,05 εκατ. τεμαχίων. Alpha +1,4%, Πειραιώς +0,5%, Eurobank -0,2%, Τρ. Ελλάδος -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +3,1%, Βιοχάλκο +2,3%,  Motor Oil +1,7%, ΔΕΗ +1,6%, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος +1,5%. Στο κόκκινο ΟΠΑΠ -1,6%, ΟΤΕ -1,2%, Lamda -0,6%.
Στα mid caps ξεχώρισαν δύο μετοχές που βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης μετά από παρατεταμένη μεγάλη πτώση: Intralot +9%, MLS +5,1%.

Διαβάστε επίσης