Πολιτική

Χ.Α: Overshοoting… ή αλλιώς «η χαριστική βολή»


Οι εφιάλτες των επενδυτών γίνονται πραγματικότητα. Μόνο ένα θετικό σοκ θα άλλαζε το κλίμα

Με τους επενδυτές καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας να διαπιστώνουν ο ένας μετά τον άλλον πως οι εφιάλτες αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα και τους κερδοσκόπους να τρίβουν τα χέρια τους μπροστά σε ένα χρηματιστηριακό ταμπλό που λίγες πιθανότητες έχει πλέον να βρει ένα κάποιο σημείο ισορροπίας, το μόνο που μπορεί να περιμένουμε από δω και πέρα είναι μόνο ένα θετικό σοκ που μπορεί να προέλθει από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ενώ ο μεγαλύτερος φόβος έχει να κάνει με την πιθανότητα να χάσουν οι τραπεζικοί τίτλοι τα τελευταία σημεία στήριξης.

Μπορεί δε να ακούγεται εντελώς άκαιρο το να μιλάμε για τεχνικά θέματα υπό τις παρούσες συνθήκες πανικού, όμως όσοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση λένε πως, αν η ΕΤΕ χάσει τα 0,20 ευρώ, τότε θα ακολουθήσει ένας καινούριος κύκλος από margin calls που θεωρητικά μπορεί να φέρει τις αποτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου μέχρι και 15% χαμηλότερα από τα ήδη απαξιωτικά σημερινά επίπεδα.

Στην ορολογία της χρηματιστηριακής πιάτσας αυτή η διαδικασία ονομάζεται «overshooting» ή, σε απλά ελληνικά, «η χαριστική βολή» και μπορεί να έχουμε ζήσει μέχρι τώρα ουκ ολίγες ανάλογες καταστάσεις, όμως πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από τις 500 μονάδες και αυτό το σημείο αν διασπαστεί τελικά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία.

Και όλα αυτά την ώρα που η μεταβλητότητα είναι έντονη σε όλα τα χρηματιστηριακά ταμπλό, ακόμα και στη Wall Street, ενώ όλοι γνωρίζουν πως οι Αμερικανοί, όταν πουλάνε κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλά.

Το «ατού» του dilution

 Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι οι «αιώνιες» short θέσεις, που από την αρχή ακόμα της χρονιάς έχουν φροντίσει να ανοίξουν ορισμένα γνωστά και πολλά ακόμη άγνωστα hedge funds, αποδεικνύονται κερδοφόρες, αν μη τι άλλο, δείχνει πως οι επαγγελματίες παίκτες έχουν προ πολλού αντιληφθεί ότι το σκηνικό στις παγκόσμιες αγορές είναι εύθραυστο, πολλώ μάλλον στη «Λ. Αθηνών» που βρίσκεται αντιμέτωπη και με σοβαρά ενδογενή προβλήματα. Ενώ ο χαρακτηρισμός «αιώνιες» προέρχεται επίσης από το γεγονός ότι ανοιχτές πωλήσεις που διατηρούνται για μήνες και όχι μόνο δεν κλείνουν αλλά, αντιθέτως, ενισχύονται είναι σπάνιο φαινόμενο, μια και οι ταχύτητες στις εν λόγω επενδυτικές πρακτικές είναι μεγάλες και τις περισσότερες φορές ο ορίζοντας δεν υπερβαίνει τις δέκα το πολύ τις δεκαπέντε ημέρες.

Ελπίζοντας στο ριμπάουντ

Και, όπως συνήθως συμβαίνει, μια μερίδα από επαγγελματίες αλλά και ημι-επαγγελματίες traders ελπίζει πως από δω και κάτω και κάποια στιγμή με αφορμή μια είδηση, θα έχουμε ένα ριμπάουντ. Κάποιοι δε όχι μόνο ελπίζουν, αλλά έχουν αρχίσει διακριτικές όσο και σταδιακές τοποθετήσεις.  Οι παίκτες που ακολουθούν τη συγκεκριμένη τακτική είναι διατεθειμένοι να ανεβάσουν στροφές όσο το sell off, ή αλλιώς οι πωλήσεις πανικού, συνεχίζεται, με την προϋπόθεση όμως πως δεν θα υπάρξει επιπλέον επιδείνωση στο διεθνές κλίμα.

Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο που θα πράξουν είναι να αδειάσουν και αυτοί τα χαρτοφυλάκιά τους, ειδικά αν έχουν καταγράψει κέρδη από το trading, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη short κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει ξεκάθαρα πως όλα είναι «κορόνα γράμματα», υπό την έννοια ότι ναι μεν όλα συναινούν πως το κλίμα δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο εύκολα, όμως πάντα υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε την έκπληξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν φυσικά πάρει την απόφαση να επαναφέρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα και να   επιτρέψει την άμεση χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, το «τρενάκι του τρόμου» θα συνεχιστεί, με την επισήμανση πως οι αλλεπάλληλες διαδρομές με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό στην επόμενη… στροφή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις