Αγορές

ΧΑ: Κέρδη σε blue chips και mid caps, έμειναν πίσω οι τράπεζες


Με ασταθή βήματα συνεχίζει να κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, αναζητώντας νέες ισορροπίες εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας και οι αρνητικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές των επιχειρήσεων.

 Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips του ΧΑ, ενώ οι τραπεζικές μετοχές αποδείχθηκαν "βαρίδι", μένοντας πίσω. Θετική ένδειξη η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη μεσαία-μεγαλομεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου πολλές μετοχές καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη τις δύο τελευταίες εβδομάδες και σήμερα συνεχίζουν την κούρσα.

Ομως το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο, επηρεαζόμενο κυρίως από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, στα ελληνοτουρκικά και στον τραπεζικό τομέα όπου εκδηλώνεται κόντρα μεταξύ ΤτΕ/ΕΚΤ και κυβέρνησης/τραπεζιτών τη δημιουργία bad bank και την περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Ρευστό σκηνικό και στις διεθνείς αγορές. Οριακές απώλειες στη Φρανκφούρτη, μικρά κέρδη σε Λονδίνο-Παρίσι, με θετικό πρόσημο ο Dow Jones στη Wall Street.

Στο ΧΑ θετική επίδραση είχε και η έκθεση της Fitch, που αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την  πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα είναι φέτος 9%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 10,4%.

Η συναλλακτική κίνηση ήταν και σήμερα υποτονική, ενώ ο χαμηλός τζίρος (31,8 εκατ. ευρώ) δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, καθώς οι διαχειριστές εκτιμούν ότι το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων έχει αυξηθεί και προτιμούν να μην επωμισθούν  πρόσθετους κινδύνους.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, χάνοντας μέρος των κερδών την τελευταία ώρα..

Ο Γενικός Δείκτης  κινήθηκε μεταξύ 628,39 μονάδων (+0,58%) και 624,72 (+1,60%), κλείνοντας με κέρδη 1,08% στις 631,51 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,75%, στις 1.504,45 μονάδες. Στο +1,94% ο FT40M των mid caps.

Με έντονες διακυμάνσεις κινήθηκεο τραπεζικός δείκτης. Σημείωσε αρχικά -0,23%, πήγε στη συνέχεια +1,11% και γυρίζοντας καθοδικά τερμάτισε σε χαμηλό ημέρας, με απώλειες 0,54%. Τρ. Ελλάδος +1,5%, Attica Bank +1%, Εθνική +0,4%. Πειραιώς +0,3%. Στο κόκκινο Alpha -1,2%, Eurobank -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η Βιοχάλκο, με άλμα +12,8%. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ +6,4%, Σαράντης +4,2%,Φουρλής +3,2%, Motor Oil +2,5%, Coca-Cola +1,9%, Μυτιληναίος +1,7%, ΕΛΠΕ και Τιτάν +1,4%.

Στο κόκκινο Aegean -4,3%, Jumbo -1,2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,9%, ΔΕΗ -0,6%.

Στα mid caps πρωταγωνίστησε η Cenergy (θυγατρική της Βιοχάλκο), που εκτοξεύθηκε στο +16,2%, συνεχίζοντας μια κούρσα  λίγων ημερών που έχει προσθέσει περίπου 33% στην κεφαλαιοποίηση της.

Ακολούθησαν Ιντρακάτ +6,5%, Αβαξ +4,9% και +4,8%, ΟΛΘ και Ευρωπαϊκή Πίστη +4,7%, Πλ. Θράκης +3,4%,

Η MIG κινήθηκε από -6,2% μέχρι +8% και έκλεισε -2,5%.Στο κόκκινο επίσης Quest -2,4%, Intercontinental -1,7%, Profile -1,4%, ΕΥΑΘ -1,2%.

Διαβάστε επίσης