Αγορές

Τα mid caps στο προσκήνιο, ανοδικά οι δείκτες του ΧΑ


Με ασταθή βήματα και χωρίς σαφή κατεύθυνση συνεχίζει να κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, αναζητώντας νέες ισορροπίες εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας και οι αρνητικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές των επιχειρήσεων.

Δείγμα γραφής" θετικό στο χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται ανοδικά, επιστρέφοντας σε περιοχές στήριξης όπου μπορεί να ξεκινήσει νέος κύκλος ανάκαμψης. Θετική ένδειξη η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη μεσαία-μεγαλομεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου πολλές μετοχές καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη τις δύο τελευταίες εβδομάδες και σήμερα συνεχίζουν την κούρσα.

Ομως το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο, επηρεαζόμενο κυρίως από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, στα ελληνοτουρκικά και στον τραπεζικό τομέα όπου εκδηλώνεται κόντρα μεταξύ ΤτΕ/ΕΚΤ και κυβέρνησης/τραπεζιτών τη δημιουργία bad bank και την περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Ρευστό σκηνικό και στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου επικρατεί έντονη μεταβλητότητα και οι βασικοί δείκτες αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση.

Στο ΧΑ θετική επίδραση είχε και η νέα έκθεση της Fitch, που αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την  πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα είναι φέτος 9%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 10,4%.

Η συναλλακτική κίνηση είναι και σήμερα υποτονική, ενώ ο χαμηλός τζίρος (19 εκατ. ευρώ μέχρι τις 15:00) δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, καθώς οι διαχειριστές εκτιμούν ότι το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων έχει αυξηθεί και προτιμούν να μην επωμισθούν  πρόσθετους κινδύνους.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και πριν από λίγο βρίσκονταν σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,60% στις 634,72 μονάδες και τώρα ενισχύεται κατά 1,30% στις 633, επιστρέφοντας πάνω από την κρίσιμη αντίσταση/στήριξη των 630.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,10% στις 1.510 μονάδες. Στο +1,70% ο FT40M  της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με έντονες διακυμάνσεις έχει κινηθεί ο τραπεζικός δείκτης: Σημείωσε αρχικά -0,23%, πήγε στη συνέχεια +1,11% και τώρα κερδίζει 0,35%. Προηγείται η Εθνική με +2,4%. Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος +1,2%, Attica Bank +0,7%. Στο κόκκινο Eurobank (-0,7%) και Alpha (-0,5%)

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιάζει η Βιοχάλκο, με άλμα +11,4%. Ακολουθούν Ελλάκτωρ +7,5%, Φουρλής +4,7%, ΕΛΠΕ +2,4%, Coca-Cola +2,1%, Motor Oil και Τιτάν +1,8%. 

Στο κόκκινο μόνο τρεις μετοχές: Aegean -2,9%, ΔΕΗ -0,9%, Jumbo -0,3%...

Στα mid caps τις εντυπώσεις κλέβει η Cenergy (θυγατρική της Βιοχάλκο), που εκτοξεύεται στο +14,6%, συνεχίζοντας μια κούρσα  λίγων ημερών που έχει προσθέσει περίπου 30% στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Ακολουθούν Αβαξ +5,1% και +4,8%, ΟΛΘ και Πλ. Θράκης +3,7%, Ευρωπαϊκή Πίστη και Ιντρακάτ +2,5%, Intracom +2,2%.

Η MIG έχει κινηθεί από -6,2% μέχρι +8% και τώρα υποχωρεί κατά 1,5%.Στο κόκκινο επίσης Quest, Profile και Ικτίνος -2,3%

Διαβάστε επίσης