Πολιτική

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών και αναζήτηση επιπέδου ισορροπίας


Κατοχυρώνουν τα κέρδη τους σήμερα οι επενδυτές στο ΧΑ μετά από μια εκρηκτική άνοδο που άρχισε από τα μέσα της συνεδρίασης της Πέμπτης και έδωσε κέρδη στις τράπεζες 65-90%. Παρόλα αυτά, οι απώλειες είναι πολύ σημαντικές από την αρχή του έτους, περίπου 48% και σε περίπτωση αλλαγής κλίματος υπάρχουν περιθώρια σημαντικής ανόδου, δεδομένων των χαμηλών αποτιμήσεων. Το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητά νέα επίπεδα ισορροπίας και οι τεχνικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι μια αξιόπιστη διάσπαση των 500 μον. μπορεί να δώσει νέα καύσιμα.

Τα βλέμματα συγκεντρώνονται τόσο στις διεθνείς εξελίξεις, όσο και στην πορεία της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος. 

Διεθνώς υπήρξε ένα ράλι στο πετρέλαιο ύστερα από προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ότι μπορεί να μειωθεί η παραγωγή του. Καθώς όμως φάνηκε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει πάγωμα της παραγωγής και όχι περικοπή, σήμερα το πετρέλαιο έχασε έδαφος. Το ράλι του πετρελαίου ωστόσο επηρέασε ανοδικά τις μετοχές (και μείωσε τη τιμή του χρυσού) κάτι που έφερε ράλι στις μετοχές και αύξησε τη διάθεση για ρίσκο. Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία, παρά την αναταραχή στις αγορές που αναμένεται να συνεχιστεί, δεν θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία όπως συνέβη με την κρίση του 2008

Στο εσωτερικό μέτωπο, υπάρχει ένα αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία όμως θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το Πάσχα. Καθώς το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό  βρίσκονται στην τελική ευθεία, η διαπραγμάτευση εστιάζεται στα κόκκινα δάνεια και το υπερταμείο. Οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι για τα κόκκινα δάνεια, τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν δοθεί με εγγύηση την μοναδική κατοικία του δανειολήπτη, και επιμένουν στην θέσπιση πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα πώλησής τους σε ξένα funds. Αυτές οι κατηγορίες δανείων έχουν εξαιρεθεί της πώλησής τους μέχρι την 15η Μαρτίου 2016. Η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια θα είναι δύσκολη καθώς τόσο η ΕΚΤ, όσο και το ΔΝΤ επιμένουν στο άνοιγμα της αγοράς και στην εις βάθος αντιμετώπιση των επισφαλειών. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα σκληρό στην περίπτωση της Κύπρου.

Στο πολιτικό επίπεδο, καθώς αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να περάσει την εικόνα του επόμενου υπεύθυνου πρωθυπουργού που δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση θα συναντηθεί με Γιούνκερ, Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις και άλλους αξιωματούχους εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Η παράλληλη παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, με διατυπωμένη την πολιτική θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά των εκλογών, αυξάνει τη δύναμη πυρός, υποδεικνύοντας μια ενδεχόμενη πολιτική συνεννόηση.

Στο ταμπλώ τώρα, ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 1,3%, ο τραπεζικός δείκτης χάνει 2,6% ενώ οι απώλειες για τον FTSEM είναι 1,5, Ο τζίρος είναι στα 75 εκτ. ευρώ χωρίς πακέτα. Ανοδικές είναι 25 μετοχές και καθοδικές 48. Ο Γενικός Δείκτης χάνει μόνο 0,85% στις 483,7 μον. αυτή τη στιγμή ενώ κάποια στιγμή μέσα στη συνεδρίαση έχανε πάνω από 2,2%.

Στην Ευρώπη επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις. O FTSE 100 στις 5860 μον. (0,61%) ο DAX στις 9152 μον. (-0,35%) ο CAC 40 στις 4125 (0,24%), ο FTSE MIB στις 16925 (-0,25%), ο IBEX 35 στις 8151 μον. (-0,34%). Ο γενικότερο δείκτης Euroxx 600 βρίσκεται στα χθεσινά επίπεδα των 322 μονάδων.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις