Αγορές

ΧΑ: Έρμαιο της διεθνούς συγκυρίας - αναιμικός ο τζίρος


Η έλλειψη ισχυρών "χαρτιών", εδώ και αρκετό καιρό, στο ΧΑ σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές έφεραν ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα στην σημερινή συνεδρίαση.

Παρά τις προσπάθειες που συντελέσθηκαν ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης υπέκυψε στις πιέσεις και έκλεισε τελικά σε χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,45%, στις 743,73 μονάδες. Εμφανής, ωστόσο, είναι η απουσία συναλλακτικής δραστηριότητας για μια ακόμη φορά καθώς ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 27,2 εκ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 14 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 368 χιλ. τεμάχια.

Οι αγορές σήμερα σημειώνουν σημαντικές απώλειες εν μέσω πολύ έντονων πιέσεων στην τουρκική οικονομία. Στο επίκεντρο δε παραμένει η διένεξη για το παγκόσμιο εμπόριο συντηρώντας τις ανησυχίες σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε: Το εύφλεκτο γεωπολιτικό σκηνικό βυθίζει τις αγορές

Ωστόσο, η ελληνική αγορά παραμένει ιδιαίτερα ρηχή, με εμφανή απουσία κάποιου εγχώριου καταλύτη. Αχαρτογράφητες δε παραμένουν οι διαθέσεις του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ για μια έξοδο στις αγορές καθώς η απόδοση του 10ετές ομολόγου παραμένει αισθητά υψηλότερα του 4%

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί σήμερα και η επισημοποίηση της άρσης του waiver για τις ελληνικές τράπεζες με την λήξη του προγράμματος δια στόματος ΕΚΤ.

Διαβάστε: ΕΚΤ: Τέλος για το waiver με τη λήξη του προγράμματος

Στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,58%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+0,53%), ενώ, αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,74%) και του ΑΔΜΗΕ (-3,33%).

Από τους επιμέρους δείκτες, κέρδη σημείωσαν οι δείκτες Εμπορίου (+1,77%) και Τεχνολογίας (+0,21%), ενώ, αντιθέτως, απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Υγείας (3,85%) και Τροφίμων και Ποτών (-2,52%).

Διαβάστε επίσης