Αγορές

Το εύφλεκτο γεωπολιτικό σκηνικό βυθίζει τις αγορές


Ασφυκτικές πιέσεις Ουάσινγκτον σε Άγκυρα - στο επίκεντρο παραμένουν οι διενέξεις στο παγκόσμιο εμπόριο

Αρνητική είναι η εικόνα στην Wall Street η οποία λαμβάνει την σκυτάλη των απωλειών από τις ευρωαγορές οι οποίες χάνουν έδαφος αισθητά. Εμφανής είναι πλέον η γεωπολιτική ένταση που αφήνει το στίγμα της στις αγορές καθώς μετά τις εμπορικές διενέξεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, η Ουάσινγκτον ρίχνει στο καναβάτσο την Άγκυρα ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις. 

Η τουρκική λίρα καταγράφει συνεχή νέα χαμηλά (βουτιά πάνω από 15%), ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει μύδρους καλώντας τους πολίτες να μετατρέψουν δολάρια, χρυσό και ευρώ σε τουρκικές λίρες, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει διπλασιασμό των δασμών σε τουρκικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Διαβάστε επίσης: ΧΑ: Έρμαιο της διεθνούς συγκυρίας - αναιμικός ο τζίρος

Από τον λόγω "εύφλεκτο σκηνικό" δεν γλίτωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες συνεχίζουν σε αρνητικό έδαφος με μεγάλες απώλειες: Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,97% στις 7.667 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,99% στις 12.424 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,59% στις 5.414 μονάδες.

Σημειώνεται πως αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση στην γειτονική Τουρκία, μεταξύ άλλων. Πιέσεις δέχθηκε και το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σε άλλα νέα στις ΗΠΑ, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές στην ενέργεια και στα τρόφιμα, σημείωσε κέρδη 0,2%, όσα και τον Ιούνιο και τον Μάιο. Σε ετήσια βάση ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,4%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2008

Από την άλλη πλευρά, σημαντική άνοδο 1,20% καταγράφει το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου στα 67,62 δολ. το βαρέλι. Ήπια άνοδο 0,25% σημειώνει ο χρυσός με την τιμή να κινείται στα 1,223 δολ. η ουγγιά.

  • Dow Jones -0,90%
  • Nasdaq -0,70%
  • S&P500 -0,75%
Διαβάστε επίσης