Αγορές

ΧΑ: Δημιουργεί βάση στις 950 μονάδες ο ΓΔ


Με αργά ασταθή βήματα και με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν κατεύθυνση, συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ΧΑ και οι βασικοί δείκτες παραμένουν στα υψηλά 7ετίας. Οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν σήμερα μικρά κέρδη, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έκλεισαν με θετικό πρόσημο, συντηρώντας τις προσδοκίες για έναν νέο κύκλο ανόδου, που θα φέρει τον ΓΔ πάνω από τις 1.000 μονάδες.

  Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να κινηθεί ανοδικά τις επόμενες μέρες, με κινητήριο μοχλό τις μετοχές εταιρειών μέσης και μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που προσελκύουν αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.
  Καθοριστικής σημασίας για την πορεία των βασικών δεικτών θα είναι βέβαια οι επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών, που “πριμοδοτούνται” από ξένους οίκους και διεθνή χαρτοφυλάκια.
  Από τεχνική άποψη, ιδιαίτερα θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι όπως έγινε και στη χθεσινή συνεδρίαση - μετά από μία ενδοσυνεδριακή διόρθωση ο ΓΔ επανήλθε και έκλεισε πάνω από τις 950 μονάδες. Η περιοχή αυτή ισχυροποιείται πλέον ως βάση στήριξης και αφετηρία της επόμενης μεγάλης κίνησης.
  Σημαντική παράμετρος για τη συνέχεια θα είναι ασφαλώς  το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα χωρίς σαφή τάση, με μικρές μεταβολές και εναλλαγές προσήμων στους δείκτες. Θετική εικόνα στη Wall Street, όπου ο Dow Jones κερδίζει 0,8%, ο S&P ενισχύεται κατά 1%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,6%.  Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, συνεχίζεται η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου (-3,1% στα 73,26 ευρώ).

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ επαναλήφθηκε το σκηνικό της χθεσινής συνεδρίασης, με ενδοσυνεδριακή διόρθωση μικρής έκτασης, που έδωσε ευκαιρίες τοποθετήσεων. Η ανοδική αντίδραση που ακολούθησε, επιβεβαίωσε τη δυναμική της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό –0,19% στις 949,80 μονάδες και υψηλό +0,83% στις 959,59 Τερμάτισε με κέρδη 0,63% στις 957,60 μονάδες,
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,77% στις 2.313,89 μονάδες. Στο κόκκινο με απώλειες 0,28% ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,14% μέχρι +2,13% και τερμάτισε με κέρδη 1,89%. τώρα υποχωρεί κατά 0,65%. Alpha και Πειραιώς +3,2%, Εθνική +2% ( σε υψηλό τετραετίας), Τρ. Ελλάδος +1,8%, Attica Bank +0,9%. Αμετάβλητη η Eurobank +1,8%,
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν Ελλάκτωρ +2,2%, Lamda +1,7%, ΑΔΜΗΕ και Jumbo +1,2%,  ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ +1%, Μυτιληναίος +0,7%. Στον αντίποδα ΕλβάλΧαλκόρ -2%, ΕΥΔΑΠ -1,6%, Σαράντης -0,6%.

Στα mid caps Ολυμπιακή Τεχνική +2,9%,  Πλαίσιο +2,2%,  Entersoft +1,9%, Κρι-Κρι και Αβαξ +1%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Ιντρακάτ -5%, Φουρλής -1,5%,  Ικτινος, Καμπας και Autohellas -0,9%.
Στη μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση σημαντικά κέρδη με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν: Κυριακούλης +9%, Παϊρης +4,5%,  ΕΛΓΕΚΑ +3,6%, Ευρωσύμβουλοι +3,3%.

---------------------------------------------

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα