Αγορές

Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο – Πρωταγωνιστεί ο όμιλος Βιοχάλκο


Μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο, που επανήλθε σήμερα σε ανοδική τροχιά, μετά από μιά ενδοσυνεδριακή μικρή διόρθωση. Οι προσδοκίες αναθερμαίνονται και το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό, διαχεόμενο σε μεγάλη γκάμα μετοχών όλων των κλάδων.

Σε αισιόδοξες προβλέψεις για τη συνέχεια συνηγορεί η βελτίωση της εικόνας στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Οι ευρωπαϊκές “γύρισαν” σήμερα από το κόκκινο σε θετικό πρόσημο,  στη Wall Street υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, το πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται στα υψηλά επταετίας, ενώ συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου (-5,7% στα 73,87 ευρώ).

Σημαντική επίδραση είχε στο ΧΑ η θετική έκβαση της σημερινής έκδοσης 10ετών ομολόγων, μέσω της οποίας το Δημόσιο θα άντλησε περί τα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,82% - όχι πολύ υψηλότερο από την απόδοση του αντίστοιχου χρεογράφου στη  δευτερογενή αγορά, που πήγε σήμερα στο 1,66%.

Πρωταγωνιστής στη χρηματιστηριακή αγορά αναδεικνύεται ο όμιλος Στασινόπουλου/Βιοχάλκο, με τρεις μετοχές του να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ημερήσιων αποδόσεων (Βιοχάλκο, ΕλβάλΧαλκόρ, Cenergy).

Θετικές ενδείξεις

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να κινηθεί ανοδικά τις επόμενες μέρες, με κινητήριο μοχλό τις μετοχές εταιρειών μέσης και μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που προσελκύουν αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον  και εμφανίζουν αναπτυξιακή δυναμική.

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία των βασικών δεικτών θα είναι βέβαια οι επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών, που “πριμοδοτούνται” από ξένους οίκους και διεθνή χαρτοφυλάκια.

Από τεχνική άποψη, ιδιαίτερα θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι μετά την ενδοσυνεδριακή διόρθωση ο ΓΔ επανήλθε και έκλεισε πάνω από τις 950 μονάδες, που ισχυροποιούνται ως βάση στήριξης.

Μετοχές και δείκτες

 Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο στους δείκτες, οι οποίοι κινήθηκαν στη συνέχεια σε μεγάλος εύρος διακύμανσης. Στις 14:30 σημειώθηκαν χαμηλά ημέρας. Από εκεί ξεκίνησε η παρατεταμένη ανοδική αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό –0,33% στις 941,56 μονάδες και υψηλό +0,82% στις 950,03. Τερμάτισε με κέρδη 0,74% στις 951,65 μονάδες,
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 2.2296,2 μονάδες. Ανοδο 1,33%  σημείωσε ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,38% μέχρι ++0,93% και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας. τώρα υποχωρεί κατά 0,65%. Με θετικό πρόσημο Eurobank +1,8%, Εθνική +1,5%, Πειραιώς +1,4%. Στο κόκκινο Τρ. Ελλάδος -0,8%, Attica Bank -0,6%, Alpha -0,4%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips την καλύτερη εππίδοση σημείωσε η Βιοχάλκο με (4,2%). Ακολούθησαν Jumbo +3,5%,  Aegean +3%, Motor Oil +2,7%,  ΕλβάλΧαλκόρ +2,2%,  ΕΛΠΕ +1,6%, ΟΤΕ +0,6%. Στον αντίποδα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,6%, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος -0,3%.

Στα mid caps ξεχώρισαν το εντυπωσιακό ριμπάουντ της Epsilon (+7% μετά από πολλές ημέρες απωλειών) και η μεγάλη άνοδος της Cenergy (6,1%), που κατέγραψε υψηλό 12μήνου εν αναμονή επιχειρηματικού και μετοχικού deal  με τη δανέζικη Orsted.
 Ακολούθησαν Ολυμπιακή Τεχνική +2,6%, ΕΧΑΕ +2,1%, Ικτίνος +1,9%, Profile +1,5%. Παπουτσάνης +1,8% Autohellas και Profile +0,7%. Στο κόκκινο Entersoft και ΕΥΑΘ -1,5%, Πλαίσιο -1,2%,  Κρι-Κρι -0,7%, Intracom και Αβαξ -0,6%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα