Αγορές

Wall Street: Πράσινα ταμπλό με πρωταγωνιστή τράπεζες και ενεργειακό κλάδο


Αλλαγή κλίματος στη Wall Street μετά από δημοσιεύματα για νέο κύκλο συζητήσεων στην Ιταλία, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση και να αποφευχθεί η προκήρυξη εκλογών.

Η επιστροφή της ηρεμίας και στις ευρωπαϊκές αγορές, βοήθησε την αμερικανική αγορά, ενώ ένα ακόμη έρεισμα ήταν το γεγονός ότι το ευρώ «μάζεψε» τις απώλειές του σε σύγκριση με το δολάριο. Ήπια ανοδική ήταν η κίνηση για την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 2,85%.

Ενίσχυση και από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών καθώς άνοδο άνω του 1% σημείωσαν οι τίτλοι των J.P. Morgan, Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America και Wells Fargo.

Θετικός ήταν και ο αντίχτυπος από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου μετά από δημοσιεύματα ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα τηρήσουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,2% στα 68,21 δολάρια ανά βαρέλι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ισχυρή άνοδος του πετρελαίου τόνωσε τη ζήτηση για ενεργειακές μετοχές με τις Exxon Mobil και Chevron να κερδίζουν 4% και 3,2% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Exxon Mobil κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 19 μηνών.

Στο μεταξύ, με ήπιο προς μέτριο ρυθμό αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τη Beige Book.

«Τα αμερικανικά εργοστάσια αύξησαν την παραγωγή παρά τις ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, αλλά οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες κράτησαν την ανάπτυξη της οικονομίας σε μέτριο ρυθμό», αναφέρεται στην έκθεση της Fed.

Νωρίτερα, πτωτικά αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο 2,2% από 2,3% προηγουμένως. Σημειώνεται ότι η αμερικανική οικονομία είχε τρέξει με 2,9% στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Υποχώρησε ελαφρώς το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2018, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητα στο β’ τρίμηνο.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Michael Kors καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 63 σεντς και τα έσοδα αυξήθηκαν στο 1,18 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 60 σεντς και έσοδα στο 1,15 δισ. δολάρια.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,26% ή 306 μονάδων στις 24.667, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,27% στις 2.724 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,89% στις 7.462 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό 10 μηνών έναντι του δολαρίου στο 1,1656 από 1,1540 την προηγούμενη μέρα.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα