Αγορές

Η ιταλική κρίση «χτυπά την πόρτα» και της Wall Street


Την «πόρτα» της Wall Street χτυπά η ιταλική κρίση η οποία αποτελεί μέγα πονοκέφαλο σήμερα στις διεθνείς αγορές. Η απόδοση του ετήσιου εντόκου γραμματίου της Ιταλίας έχει εκτοξευθεί πάνω από το 1%, ενώ του διετούς ομολόγου κινείται κοντά στο 2,5%. Πάνω από το 3,1% βρίσκεται η απόδοση του 10ετούς τίτλου. Μεγάλες είναι οι αυξήσεις των αποδόσεων και στα ομόλογα των άλλων χωρών του Νότου.

Υπό αυτό το πρίσμα, επανέρχονται τα σενάρια αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης με τον μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος να κάνει λόγο ευθέως για νέα κρίση και υπαρξιακή απειλή της Ε.Ε.

«Όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά, έχουν πάει στραβά» σχολίασε ο Σόρος, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τις πολιτικές λιτότητας, που όπως λέει, οδήγησαν τους λαϊκιστές στην εξουσία, αλλά και την "εδαφική συρρίκνωση" μετά το Brexit. «Δεν είναι πλέον σχήμα λόγου το να πούμε ότι η Ευρώπη βιώνει υπαρξιακή απειλή. Είναι η σκληρή πραγματικότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Από το μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του CBO ενισχύθηκε στις 128 μονάδες από 125,6 μονάδες τον Απρίλιο.Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 128 μονάδες. Ο δείκτης S&P/Case-Shiller που καταγράφει τις τιμές των κατοικιών σε είκοσι πόλεις των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,4% τον Μάρτιο. Σημαντικές απώλειες 1,55% καταγράφει το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου κατά 66,80 δολ. το βαρέλι, ενώ στο ίδιο μοτίβο με ήπια κάμψη 0,50% κινείται ο χρυσός στα 1,302 δολ. η ουγγιά.

Αυτή την ώρα οι απώλειες που καταγράφει ο Dow Jones διαμορφώνονται στο 0,80%, χαμηλότερα κατά 0,65% κινείται ο S&P, ενώ οριακές είναι οι απώλειες για τον Nasdaq κατά 0,20%

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις