Αγορές

Βυθίζονται -3,4% οι τράπεζες, κατακκόκινο το χρηματιστήριο


Ανατροπή σκηνικού  και μεταστροφή κλίματος  σημειώνεται στις αγορές, με καταλύτες την πολιτική θύελλα στην ΗΠΑ, την αναζωπύρωση στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και την πτώχευση της Thomas Cook.

Απώλειες της τάξεως του 1,2%-1,5% καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Σε καθοδική ρότα και το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου το short covering  είχε δημιουργήσει ανοδική δυναμική τις προηγούμενες μέρες, δίνοντας ώθηση στις τραπεζικές μετοχές. Στο -3,4% βυθίζεται ο τραπεζικός δείκτης.

Μέσα στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται, «καίγονται» τα καλά νέα από  τα μέτωπα της ΔΕΗ και των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.  Επιβαρυντικός παράγοντας οι ανησυχίες  για τις επιπτώσεις που θα έχει στον ελληνικό τουρισμό – και γενικότερα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις - η κατάρρευση της Thomas Cook.

 Μετοχές και δείκτες

Οι τραπεζικές μετοχές που απεκόμισαν σημαντικά κέρδη τις προηγούμενες μέρες, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο πιέσεων, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί κατά 3,40% και βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας. Alpha, Εθνική, Eurobank  και Πειραιώς χάνουν  3,5%, Attica Bank -2,2%.

Τα funds  που έτρεχαν να κλείσουν θέσεις short φαίνεται ότι διέκοψαν ή περιόρισαν τις αγορές, ενώ πολλά χαρτοφυλάκια επιχειρούν να κατοχυρώσουν βραχυχρόνιες αποδόσεις,  προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,25% στις 857 μονάδες, ενώ ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,30% στις 2.120,5 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ με +4,5%, μετά τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της και τις θετικής έκθεσης της Enst & Young. Με θετικό πρόσημο και η Jumbo (+0,5%).

Στο κόκκινο όλες οι άλλες μετοχές του FTASE25.  Τις τράπεζες ακολουθούν σε απώλειες  οι Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και ΤΕΝΕΡΓΑ (-1,5%),  Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και Cenergy (-1,3%).

Διαβάστε επίσης