Αγορές

Το short covering των funds δίνει ώθηση στο χρηματιστήριο


Τα επιθετικά funds που "σκότωναν" επί μήνες τις τραπεζικές μετοχές, τις οδηγούν τώρα σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, αγοράζοντας για να καλύψουν ανοιχτές θέσεις short. Θα φανεί στη συνέχεια αν αλλάζουν γραμμή πλεύσης, ή απλώς ετοιμάζονται για έναν επόμενο γύρο "επιθέσεων" σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Προς το παρόν, η άνοδος των τραπεζικών μετοχών βελτιώνει το κλίμα στο χρηματιστήριο, δημιουργεί νέες προσδοκίες και αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση από την πτώχευση της Thomas Cook, που προκαλεί «τσουνάμι» επιπτώσεων στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.

  Στη διαμόρφωση θετικού κλίματος συνέβαλαν επίσης οι πληροφορίες ότι στις πρώτες συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων με τους εκπροσώπους των Θεσμών, υιοθετήθηκε η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό φέτος και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον και τη σημερινή συνάντηση των Θεσμών με τους τραπεζίτες, όπου κυρίαρχο θέμα θα είναι βέβαια τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα τονίσουν ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εστιάσουν τώρα στην ανάπτυξη και όχι στο κυνήγι κόκκινων απαιτήσεων μικρής εισπραξιμότητας.

Μαζικές αγορές

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν βαρόμετρο στο ΧΑ, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά. Οπως και τις προηγούμενες μέρες, η Εθνική βρέθηκε σήμερα  σε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ξένα funds κλείνουν σταδιακά short θέσεις, αγοράζοντας εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια σε κάθε συνεδρίαση.

Τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνουν ότι στη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων το Oceanwood μείωσε την short θέση του στην Εθνική περίπου κατά 3 εκατομμύρια κομμάτια. Στη Eurobank την περιόρισε κατά 1,2 εκατ. τεμάχια.

Ενα άλλο fund που διατηρούσε επίσης μεγάλες short θέσεις σε τραπεζικές μετοχές, το Marshall Wace, τις περιόρισε στην Εθνική περίπου κατά 1 εκατ. τεμάχια.

Μετοχές και δείκτες

Οι αγορές αυτές συνέβαλαν στη μεγάλη άνοδο της μετοχής. Η Εθνική ενισχύθηκε σταδιακά, πήγε +3,5% και έκλεισε με κέρδη 3,2% στα 2,80 ευρώ, στα υψηλά 13 μηνών. Ακολούθησε η Eurobank, κερδίζοντας 3% με εντυπωσιακή κούρσα την τελευταία ώρα τέλος της συνεδρίασης. Πειραιώς +1,5%, Alpha +1,2%, αμετάβλητη η Attica..

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε κοντά στο υψηλό ημέρας, στις 868,01 μονάδες, με άνοδο 0,63%.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 2.149,04 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε ο Φουρλής (+3%).  Βιοχάλκο +1,8%, ΑΔΜΗΕ και Cenergy +1,2%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,1%, Lamda +0,8%.

Στον αντίποδα Aegean -2,5%, ΕΛΠΕ -1,3%, Σαράντης -0,9%.

Διαβάστε επίσης