Τράπεζες

Βροχή δισ. από την ΕΚΤ, με... ομπρέλα οι ελληνικές τράπεζες


Ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων άφησε ο Μπενουά Κερέ, άνοδος των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών

Το ενδεχόμενο να μοιράσει και πάλι μεγάλα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης στις τράπεζες της ευρωζώνης αφήνουν ανοικτό κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, αλλά οι ελληνικές τράπεζες θα... κρατούν ομπρέλα σε αυτή τη βροχή δισεκατομμυρίων, αφού δεν διαθέτουν τις εξασφαλίσεις που απαιτεί η κεντρική τράπεζα για την παροχή ρευστότητας.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα στην Νέα Υόρκη ότι η τράπεζα συζητεί την ιδέα της ενεργοποίησης εκ νέου του χρηματοδοτικού εργαλείου TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operation), που ήταν πολύτιμο στήριγμα στο παρελθόν για τις τράπεζες του Νότου, ιδιαίτερα τις ισπανικές και ιταλικές, όπως και για τις ελληνικές, οι οποίες έχουν αντλήσει περισσότερα από 11 δισ. ευρώ.

Είναι πιθανό και ίσως να υπάρχει λόγος να ενεργοποιηθεί εκ νέου το πρόγραμμα, δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, εκ των υποψηφίων διαδόχων του Μ. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας πάντως ότι θα πρέπει να υπηρετείται κάποιος σκοπός για την παροχή των χρηματοδοτήσεων. Δηλαδή, ότι θα χρησιμεύσει η παροχή ρευστότητας στην ενίσχυση του πληθωρισμού, που παραμένει χαμηλός, και όχι μόνο στην υποστήριξη των τραπεζών.

Πριν από την ομιλία του Κερέ, είχε τοποθετηθεί δημόσια, την Δευτέρα, ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης, Λουίς ντε Γκουίντος, ο οποίος επίσης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής νέων μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίζεται η χρηματοδοτική υποστήριξη σε υψηλό βαθμό.

Οι συνολικές χορηγήσεις δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες από το πρόγραμμα TLTRO ξεπερνούν τα 700 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2020 λήγουν χρηματοδοτήσεις ύψους 379 δισ. ευρώ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα δυσκολευθούν πολύ ορισμένες τράπεζες, κυρίως ιταλικές, να αντλήσουν από την αγορά τη ρευστότητα που χρειάζεται, ώστε να επιστρέψουν αυτή τη ρευστότητα στην ΕΚΤ.

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, πολλές τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε "χρηματοδοτικό γκρεμό" και έχουν ανάγκη για την ανανέωση χρηματοδοτήσεων, ώστε να μη χρειασθεί να προσφύγουν στην αγορά με δυσμενείς όρους. Μάλιστα, λόγω των εποπτικών κανόνων, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αρχίσουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις που λήγουν τον επόμενο Ιούνιο ένα χρόνο νωρίτερα, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ανανεώσει το TLTRO μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών προκάλεσαν ευφορία στις αγορές για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με το δείκτη  Euro STOXX Banks να κερδίζει 1,6% πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης στην Ευρώπη. Αντίθετα, ο τραπεζικός δείκτης στην Αθήνα έκλεισε με μικρή άνοδο, 0,40%, επηρεασμένος από την υποχώρηση των τίτλων της Πειραιώς και της Eurobank, που αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την άνοδο Alpha και Εθνικής.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν, παρά μόνο ίσως οριακά, από ενδεχόμενη παροχή νέας μακροπρόθεσμης ρευστότητας από την ΕΚΤ, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση και η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Έτσι, οι τράπεζες δεν διαθέτουν αρκετούς τίτλους που να μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας με το TLTRO και καλούνται να βρουν τρόπους για να χρηματοδοτήσουν τις λήξεις του επόμενου Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τη μεγαλύτερη ρευστότητα από το πρόγραμμα, ύψους 4 δισ. ευρώ, έχει αντλήσει η Τράπεζα Πειραιώς. Ακολουθεί η Alpha, με 3,1 δισ. ευρώ, ενώ το άνοιγμα της Εθνικής φθάνει τα 2,8 δισ. ευρώ και της Eurobank τα 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν το χειρότερο δείκτης κάλυψης ρευστότητας στην ευρωζώνη, όπως φαίνεται στο γράφημα:

 

lcr

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα