Διεθνή

Με λιγοστούς τουρίστες το φετινό καρναβάλι της Βενετίας


Τις μέρες του καρναβαλιού σημειώνεται συνήθως το αδιαχώρητο στα σοκάκια της Βενετίας. Οι πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου αλλά και ο κορονoϊός "δοκιμάζουν" όμως φέτος τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Η 12η Νοεμβρίου θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των Βενετσιάνων. Ήταν η μέρα που η πόλη-αριστούργημα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής τέχνης παραδόθηκε στις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών. Σημαντικές ζημίες υπέστη ακόμη και το σήμα-κατατεθέν της, η Πλατεία του Αγίου Μάρκου, ένα από τα πιο γνωστά και πολυσύχναστα μέρη της Βενετίας.

Τρεις μήνες μετά οι ζημιές δεν είναι φυσικά εμφανείς. Εντούτοις, παρότι τα κτίρια έχουν στεγνώσει, το θαλασσινό νερό αφήνει πίσω του αλάτι, το οποίο αρχίζει το καταστροφικό "διαβρωτικό" του έργο. "Σε έναν σεισμό βλέπεις αμέσως τις ζημιές. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια εσπευσμένη γήρανση", επισημαίνει ο Πιερπάολο Καμποστρίνι, επικεφαλής συντήρησης στον Καθεδρικό του Αγίου Μάρκου. "Είναι σαν μια ηλικιωμένη γυναίκα να παίρνει πάνω της αίφνης άλλα 50 χρόνια".

πηγή: DW

Διαβάστε επίσης