Διεθνή

Βραζιλία: Σπάει το φράγμα των 700.000 θανάτων από κορονοϊό


Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το όριο των 700.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, τρία χρόνια μετά τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της πανδημίας, καθώς το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στην υφήλιο, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Ο πρώτος θάνατος στη Βραζιλία, μιας γυναίκας περίπου πενήντα ετών στο Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά), διαπιστώθηκε τη 12η Μαρτίου 2020, όταν ξεκινούσε η βασανιστικά μακρά υγειονομική κρίση που έφθασε στα όριά τους τα νοσοκομεία, τα νεκροτομεία και τα νεκροταφεία της χώρας.

Μόνο οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει χειρότερο απολογισμό, με πάνω από 1,1 εκατ. νεκρούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επισήμως, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αν και ο αριθμός αυτός θεωρείται γενικά πολύ υποτιμημένος σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η διαχείριση της κρίσης στη Βραζιλία σημαδεύτηκε από ασταμάτητες πολεμικές, ειδικά ανάμεσα στους επιστήμονες και στον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Αυτός ο τελευταίος δήλωνε για καιρό ότι η COVID δεν ήταν παρά μια «γριπούλα», διαφήμιζε αναποτελεσματικές θεραπείες, εναντιωνόταν στον εμβολιασμό. Αντιτάχθηκε στα περιοριστικά μέτρα για να προστατευθεί η μεγαλύτερη η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ενώ απευθυνόταν συχνά σε πλήθη κόσμου, συνήθως χωρίς μάσκα.

Ο διάδοχός του, ο κεντροαριστερός Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατηγόρησε τον κ. Μπολσονάρου για «γενοκτονία». Τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού. Ο ίδιος έλαβε την 5η του δόση, μπροστά στις κάμερες, τον Φεβρουάριο.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα