Υγεία

“Βραχυκύκλωμα” στο ΕΣΥ- Αρον-άρον προσλήψεις εκτάκτων στη θέση ανεμβολίαστων


Σε πλήρη απορρύθμιση οδηγείται το – ήδη υποστελεχωμένο - εθνικό σύστημα υγείας, καθώς σημαντικό ποσοστό του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του τίθεται σε αναστολή εργασίας, λόγω άρνησης να εμβολιασθεί. Σε νοσοκομεία και δομές υγείας παρατηρούνται φαινόμενα δυσλειτουργίας και υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες θα γίνουν μεγαλύτερες και εμφανέστερες τις επόμενες μέρες.

Κατά τις εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 10.000 υγειονομικοί μπαίνουν σε αναστολή, αριθμός που αντιστοιχεί σε συνολικό ποσοστό 8-12% των εργαζομένων στο εθνικό σύστημα υγείας.

Το ποσοστό αναστολής σε γιατρούς είναι μικρότερο και φτάνει περίπου στο 5%. Είναι όμως ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς σε πολλές δομές υγείας και νοσοκομεία υπάρχει μόνο ένας γιατρός σε κάποιες ειδικότητες . Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα επαρχιακά νοσοκομεία, στα οποία τα ποσοστά ανεμβολίαστων φτάνουν το 30%

Προσλήψεις συμβασιούχων και μετακινήσεις

Η κυβέρνηση επιμένει στην απόφασή της για αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων και προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με εσπευσμένες προσλήψεις προσωπικού με τρίμηνες - και δυνητικά εξάμηνες - συμβάσεις. Οι προσλήψεις θα γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά εν πάση περιπτώσει θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα 15ήμερο για να αναλάβουν εργασία οι προσλαμβανόμενοι.

Πρόσθετες ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι η απογύμνωση του ΕΣΥ συντελείται σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας κορονοϊού, με καθημερινά αυξανόμενο αριθμό νοσηλευομένων.

Τα κενά επιχειρείται να καλυφθούν προσωρινά και με ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού. Στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού έχει περιληφθεί διάταξη που προβλέπει ότι παρατείνονται οι μετακινήσεις προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού) έως 31 Δεκεμβρίου, για την κάλυψη των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Οσον αφορά τις προσλήψεις, προβλέπεται ότι οι φορείς που το προσωπικό τους υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, μπορούν να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων επικουρικού προσωπικού.

 Από σήμερα οι αιτήσεις

Σήμερα άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού (πλην γιατρών). H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη,8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.
Οι προσλαμβανόμενοι θα συνάπτουν τρίμηνη σύμβαση εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετούνται. Η σύμβαση μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.

Από την πλευρά των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα υγείας κλιμακώνονται οι αντιδράσεις, με αίτημα να μη χάσει τη δουλειά του κανένας εργαζόμενος επειδή αρνήθηκε να εμβολιασθεί. Σημειώνεται ότι ο συνδικαλιστικός τους φορέας, η ΠΟΕΔΗΝ, είναι υπέρ των εμβολιασμών, αλλά αντιτίθεται στην υποχρεωτικότητα.

Σήμερα πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 15.00 και συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα