Αγορές

"Βουτιά" τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο - Πιέσεις στα ομόλογα


Αλλαγή κλίματος σημειώνεται στις αγορές, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και την άνοδο του κόστους χρήματος, ενώ παράλληλα επικρατεί έντονη αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα του οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας που αυξάνει το ενεργειακό κόστος.

Μετά τη θεματική ανάκαμψη της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παίρνουν πάλι καθοδική κατεύθυνση (DAX -0,55%),, ενώ ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο της Μόσχας (RTSI +4%). Τα ομόλογα της Ευρωζώνης ξαναμπαίνουν στην "πρέσα" και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αλματωδώς, η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί (-3% στα 94 ευρώ), πτωτικά κινείται και το πετρέλαιο (brent -1% στα 110,4 δολάρια).

Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στο ΧΑ, που ξεκίνησε σήμερα με αξιόλογα κέρδη και τώρα όλοι οι δείκτες βρίσκονται στο κόκκινο, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Στο -3,26% βυθίστηκε νωρίτερα ο τραπεζικός δείκτης, ενώ αρχικά πήγε μέχρι +1,23%.

Ανεβαίνουν οι αποδόσεις ομολόγων

Αρνητική η επίδραση από την αγορά ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ανεβαίνει αυτή την ώρα κατά 9,5 μονάδες βάσης στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών. Ισχυρές πιέσεις και στα κρατικά χρεόγραφα άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού ανεβαίνουν κατά 3,5 μον. βάσης, του ιταλικού κατά 6 μβ.

Για το ΧΑ το "ασχημο νέο" της ημέρας ήταν η επί τα χειρώ αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την οποία τοποθετεί τώρα στο 3,1%, από 4,9% στην προηγούμενη έκθεση της.

Μετοχές στο ΧΑ

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο ημίωρο και εν συνεχεία πήραν καθοδική κατεύθυνση, κινούμενοι σε μεγάλο εύρος διακύμανσης.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό στις 871,26 μονάδες (+0,49%) και πήγε καθοδικά μέχρι τις 855,26 (-1,36%). Τώρα βρίσκεται στις 859,6 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,85%.

Ο FTASE25 χάνει 1,05% στις  2.059,7 μονάδες. Σε θετικό έδαφος κινείται ο"βούλιαξε ο δείκτης των mid caps, σημειώνοντας άνοδο 0,45%.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +1,23%, γύρισε καθοδικά μέχρι -3,26% και τώρα υποχωρεί κατά 2,05%. Στο κόκκινο όλς οι μετοχές του κλάδου. Καταποντίζεται στο -12% η Attica Bank, που πήγε νωρίτερα μέχρι -23,6%! Ακολουθούν Πειραιώς -3,6%, Eurobank -2,5%, Alpha -1,8%, Εθνική -1,2%, Τρ. Ελλάδος -0,6%.

Στα εμποροβιομηηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο +1,7%,Τιτάν +1,4%, ΟΠΑΠ +1,1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1%, Jumbo +0,5%..

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ -4%, Motor Oil -2,3%, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ -1,8%,  Μυτιληναίος -1,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα