Αγορές

Βουλιάζουν οι μετοχές! Τράπεζες -6% στο ΧΑ- Στο κόκκινο η Ευρώπη


Δραματική επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στα χρηματιστήρια, με καταλύτες τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας και τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και την άνοδο του κόστους χρήματος.

Μετά το χθεσινό sell off στη Wall Street (Dow Jones -3,5%) τη σκυτάλη έχουν πάρει σήμερα οι ευρωπαϊκές που καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Περίπου κατά 2% υποχωρούν αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες (DAX, FT-100, CAC-40). "Κατακόκκινο" ταμπλό στο ΧΑ, όπου 9 στις 10 μετοχές υποχωρούν.Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -6%, ενώ ο ΓΔ χάνει πάνω από 2,8%.

Πολύ χρήμα φαίνεται ότι μετακινείται προς ασφαλέστερες τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να ενισχύονται σήμερα τα ομόλογα της Ευρωζώνης (οι τιμές τους ανεβαίνουν, οι αποδόσεις υποχωρούν αντιστοίχως). Κατά 6 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού, του ελληνικού και του γαλλικού 10ετούς.

Η προοπτική μειωμένης ζήτηση λόγω ύφεσης προκαλεί πιέσεις στις τιμές των ενεργειακών προίόντων. Κατά 3,2% υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου (στα 91,2 ευρώ), οριακές μεταβολές στς τιμές αργού πετρελαίου.

Στο ΧΑ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα α΄τριμήνου που ανακοινώνουν εισηγμένες εταιρείες και δείχνουν τάση βελτίωσης των επιδόσεων. Ομως αυτό δεν είναι αρκετό να αντισταθμίσει την επίδραση από τις διεθνείς αγορές και το γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες, που σταδιακά διευρύνθηκαν. Τη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών διαδέχονται έντονα πτωτική τάση και ρευστοποιήσεις, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να μειώσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με -1%,πήγε -3,27% και τώρα υποχωρεί κατά 2,85% στις 842 μονάδες. Με την κίνηση αυτή χάνει δύο διαδοχικές σημαντικές στηρίξεις..

Ο FTASE25 χάνει 2,90% στις  2.021 μονάδες. Κατά 2,55% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -6,06% και τώρα  σημειώνει απώλειες 5,35%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -9%,  Εθνική -6%,  Alpha -5,6%, Eurobank -3,7%, Attica Bank -3,4%, Τρ. Ελλάδος -0,6%.

Στα εμποροβιομηηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο ο ΟΤΕ +3,4%) και οριακά ο Σαράντης.Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Jumbo -7%, Βιοχάλκο -5,7%, Μυτιληναίος -4,7%, ΕλβάλΧαλκόρ -3,6%,  ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ -3,2%, Coca-Cola και Lamda -2,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα