Αγορές

Βουλιάζει το χρηματιστήριο! Τράπεζες -8%! Καταιγίδα στις αγορές


Καταιγίδα σαρώνει τα χρηματιστήρια καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ταχεία επέκταση της επιδημίας κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία. Δραματικές απώλειες στο ΧΑ, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 6,20% αυτή την ώρα, ενώ ο τραπεζικός βυθίζεται στο –8,50%. Περίπου 3,50% χάνει ο DAX στην Φρανκφούρτη, ανάλογες απώλειες σε Λονδίνο-Παρίσι.

Δισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακής αξίας εξανεμίζονται, καθώς  μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις και σπρώχνουν χαμηλότερα τις τιμές, προσπαθώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο. Κεφάλαια μετακινούνται από μετοχές και commodities σε ασφαλέστερα καταφύγια, ο χρυσός και τα ομόλογα ενισχύονται, οι τιμές του πετρελαίου και βιομηχανικών πρώτων υλών υποχωρούν δραματικά.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και μεγαλώνει ο κίνδυνος πρόκλησης ντόμινο, που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στις αγορές, στην παγκόσμια οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ  χάνονται σήμερα από τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι συνολικές απώλειες χρηματιστηριακής αξίας στο ΧΑ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Πέραν των ανησυχιών για την επιδημία κορωνοϊού, επιβαρυντικός παράγων για το ΧΑ  είναι οι εκτιμήσεις για το κόστος που θα επωμισθούν οι τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους.

Στις ευρωπαϊκές αγορές – ιδιαίτερα στη Φρανκφούρτη – το κλίμα επιδεινώνεται και εξ αιτίας των εκλογικών αποτελεσμάτων στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο του Αμβούργου, όπου το κόμμα της Μέρκελ καταποντίστηκε, σημειώνοντας τη χαμηλότερη μεταπολεμική επίδοση.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρισκόταν ούτως ή άλλως σε τροχιά διόρθωσης, η οποία επιταχύνεται και προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος. Τα ξένα funds  που δίνουν τον τόνο στο ΧΑ, σπεύδουν σήμερα να περιορίσουν τις θέσεις τους και να αποφύγουν μεγαλύτετες απώλειες. Αποτέλεσμα. Ο “συνωστισμός στην έξοδο”, οι ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και blue chips και ο εντυπωσιακός τζίρος – περίπου 35 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συναλλαγών.

Μετοχές και Δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινούνται καθοδικά με συνεχώς διευρυνόμενες απώλειες, μετά από μία ολιγόλεπτη ασθενή ανοδική αντίδραση.

 Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αυτή την ώρα στα χαμηλά ημέρας, στις 835,8 μονάδες με απώλειες 6,20%. Υποχωρώντας έχει διασπάσει αλλεπάλληλες  περιοχές στήριξης και βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά υπερπουλημένα επίπεδα. Η ανοδική τεχνική αντίδραση είναι λοιπόν θέμα χρόνου - το ζήτημα είναι πόσο θα έχουν υποχωρήσει έως τότε οι δείκτες και τι μέρος των απωλειών θα καλύψει.

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 6% στις 2.101 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε νωρίτερα μέχρι -9,13% και τώρα οι απώλειες του περιορίζονται σε 8,35%. Πειραιώς -10,3%,  Attica -9,3%,  Eurobank και Εθνική -7,2%,  Alpha -6,6%, Τρ. Ελλάδος -4,2%.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips,  με απώλειες 2,3% μέχρι 10%. Στο "βυθό"  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -10%,  Aegean -9%, ΔΕΗ -8,5%,  Ελλάκτωρ και Jumbo -8%, Lamda και ΑΔΜΗΕ -7,7%, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ -6,3%.

Ιδια εικόνα στα mid caps. Τον... χορό του Ζαλόγγου σέρνει η Intralot που βυθίζεται στο -14%. Ακολουθούν Ιντρακάτ, Αβαξ,  MIG Profile  με -10%

Διαβάστε επίσης