Τράπεζες

Βούλιαξαν οι τράπεζες -8%! Καραβιές μετοχών άλλαξαν χέρια- Αλλαγές στα μετοχολόγια


Διακινήθηκε το 9,3% της Alpha Bank, 6,5% της Εθνικής και 6,4% της Eurobank !

Οι τραπεζικές μετοχές “βούλιαξαν”σήμερα στο ΧΑ υποχωρώντας κατά 8%, ενώ όλοι οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στο κόκκινο με σημαντικές απώλειες. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της συνεδρίασης είναι ότι άλλαξαν χέρια ολόκληρες “καραβιές” μετοχών, ανεβάζοντας τον ημερήσιο τζίρο στα 390 εκατ. ευρώ – ποσό αστρονομικό στην παρούσα συγκυρία. Με τις συναλλαγές που έγιναν στις τραπεζικές μετοχές – αξίας 220 εκατ. ευρώ, επέρχονται μεγάλες διαφοροποιήσεις στη μετοχική σύνθεση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
 Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι διακινήθηκε σήμερα το 9,28% της Alpha Bank (134,6 εκατ. τεμάχια), 6,5% της Εθνικής (55,841 εκατ. τμχ) και 6,4% της Eurobank (210,84 εκατ. τεμάχια)!

Οι αλλαγές αυτές συναρτώνται εν μέρει με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω των αλλαγών στου δείκτες MSCI της Morgan Stenley, που ισχύουν από τη Δευτέρα. Οι μετοχές των τριών τραπεζών “υποβιβάζονται” από τον βασικό ελληνικό δείκτη MSCI στον “μικρότερο”, γεγονός που προκαλεί την έξοδο πολλών χαρτοφυλακίων.

Ομως ο εντυπωσιακός σημερινός όγκος συναλλαγών και οι αθρόες μεταβιβάσεις πακέτων, δεν δικαιολογούνται πλήρως από αυτές τις αναδιαρθρώσεις. Οι αιτίες, οι σκοπιμότητες και οι επιπτώσεις τους θα φανούν σταδιακά εν καιρώ, ενδεχομένως με αλλαγή στρατηγικής ορισμένων funds στην ελληνική αγορά.

Σε πτωτική τροχιά επέστρεψαν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το πενθήμερο μινι ράλι, που συνεχίστηκε χθες με καταλύτη τις προτάσεις της Κομισιόν για το μεγάλο πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών.  1% με 1,5% οι απώλειες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, στο κόκκινο κινούνται οι δείκτες της Wall Street, υποχωρούν οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Η συνεδρίαση -Μετοχές και Δείκτες

Στην ελληνική αγορά τον τόνο έδωσαν αρχικά οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών, ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν με ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τους δείκτες της Morgan Stanley (MSCI).

Εντονες διακυμάνσεις σημειώθηκαν στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης. Στη συνέχεια οι δείκτες κιν΄θηκαν σε τροχιά αργής διολίσθησης, τερματίζοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 650,48 μονάδες (-2,19%) και τερμάτισε στις 652,58 υποχωρώντας κατά 1,87%.  Απώλειες 2,41% κατέγραψε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης. κλείνοντας στις 1.571,47 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  ξεκίνησε με -1,41% και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας κατά 7,94% στις 330,88 μονάδες. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -10,6%, Alpha -8,9%, Εθνική -7%, Attica -3%, Πειραιώς -1%, Ελλάδος -1,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ (+3,7%), ανακάμπτοντας σήμερα μετά από παρατεταμένη διολίσθηση τις προηγούμενες μέρες. Ακολούθησαν Motor Oil +1,7%, Lamda +1,5%, ΟΛΠ +1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ +0,7%.

Στον αντίποδα Τιτάν -8,9% (λόγω “υποβιβασμού” στους δείκτες MSCI μαζί με τις τρεις τράπεζες), Aegean -6,1%, ΟΠΑΠ -5,3%,  Σαράντης -3,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος – 3,4%.