Πολιτική

Βουλή: Προσθήκες Βορίδη στην τροπολογία κατά του κόμματος Κασιδιάρη- Διαφωνίες από την Αντιπολίτευση


Σε προσθήκες και νομοθετικές βελτιώσεις προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην τροπολογία για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές» μετά τις απόψεις των κομμάτων αλλά και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, με τη διαγραφή στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β' της παρ. 1 του εσωτερικού άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 διαγράφονται οι λέξεις «ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα» εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο «περιορίζουμε το εύρος των αδικημάτων, μόνο στα αδικήματα που έχουν πολιτειακό χαρακτήρα και όχι σε άλλα αδικήματα που μπορεί να έχουν επιφέρει ισόβια κάθειρξη».

Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ' αναδιατυπώνεται ως εξής: "Η κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιοδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα". Με την αλλαγή αυτή, είπε ο υπουργός, διατηρείται το πεδίο κρίσης στο Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου αλλά αποτυπώνουμε στο κείμενο την παρατήρηση που έχει κάνει στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Περιορίζεται το εύρος, όπως έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και περιορίζουμε ακόμα περισσότερο τα αδικήματα ώστε να καλυφθούν οι ανησυχίες που έχουν ακουστεί.

Επίσης, το πέμπτο εδάφιο της πρόπτωσης γ' της τροπολογίας αντικαθίσταται ως εξής: "Προς υποβοήθηση της κρίσης του (εννοεί το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου) πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34. Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου ή υποβολής υπομνημάτων με στοιχεία τεκμηρίωσης για τα οριζόμενα, καλεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο το ελεγχόμενο κόμμα να λάβει και να υποβάλλει υπόμνημα με τις απόψεις του", κάνοντας, όπως είπε ο υπουργός, μια πρόβλεψη δικαιώματος ακροάσεως.

Ο κ. Βορίδης, επίσης, ανέφερε μια επιφύλαξη σχετικά με την παρατήρηση που έχει κάνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αλλά και το έχουν θίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και είναι οι χρόνοι κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου, που εάν είναι θα την φέρει στο επόμενο νομοσχέδιο ώστε «να δούμε εάν μπορούμε να επιμηκύνουμε όλες τις προθεσμίες».

Ο υπουργός, είπε ότι με τις αλλαγές αυτές «θεωρώ ότι έχουμε απαντήσει στα πάντα και έχουμε ενσωματώσει όλες τις παρατηρήσεις των κομμάτων. Εκτός από αντιρρήσεις αρχής, που έχει το ΚΚΕ για λόγους που ανάγονται στην δική του ιστορική μνήμη, όλες οι άλλες έχουν καλυφθεί και δεν μπορείτε να επιμείνετε σε μια άρνηση. Και το θέμα είναι εάν όλοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν την ίδια στρατηγική στόχευση, που υποτίθεται ότι πως είναι κοινή. Το μείζον ερώτημα, πλέον είναι, είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων; Γιατί εάν συμφωνούμε η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί από τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία …».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά και τις βελτιώσεις που έκανε ο υπουργός, ανέφερε πως με την αναγραφή των αδικημάτων 187 και 187Α καλύπτεται ότι ο οποιοδήποτε συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση δεν θα μπορεί να συμμετάσχεις σε συνδυασμό, «τελεία, παύλα, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει». Επέμεινε, όμως, ότι η τροπολογία αυτή δεν πρέπει να ανάγεται στη συνταγματική διάταξη του άρθρου 29 παρ.1. Είπε ότι αυτό θα πρέπει να προσδιορίζεται συγκεκριμένα, για λόγους και συνταγματικούς, στη βάση του αντιρατσιστικού νόμου, σημειώνοντας ότι ο αντιρατσιστικός νόμος έχει κριθεί συνταγματικός, ως προς το ζήτημα του περιορισμού τής απαγόρευσης χρηματοδότησης κόμματος, όπως ότι συνταγματικός κρίθηκε και ο νόμος σχετικά με την Ελευθερία του Λόγου. Καταλόγισε στον υπουργό, ότι εμμένει να γυρίζει τη συζήτηση πίσω, «παρ όλο που εμείς θέτουμε ζητήματα αρχής που έχουν τεθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, αναγνώρισε πως με τις βελτιώσεις που έκανε ο υπουργός έχουν γίνει βήματα σημαντικά, αλλά υπάρχουν ορισμένες πλευρές της ρύθμισης που χρήζουν ορισμένες διορθώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επέμεινε στην επιλογή αναφοράς της τροπολογίας στο άρθρο 29 του Συντάγματος λέγοντας πως «θέλω την συνταγματική θωράκιση της διάταξης».

Γκιόκας: Το πραγματικό τείχος στον φασισμό είναι ο λαός και η νεολαία με την πάλη του

Η κυβέρνηση «με τέτοιους είδους τροπολογίες δεν πρόκειται να αποσπάσει δηλώσεις νομιμοφροσύνης του ΚΚΕ στη σημερινή σάπια δημοκρατία, που είναι το προσωπείο της στυγνής δικτατορίας του κεφαλαίου» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές»

Ανέφερε ότι «η νομοθετική αυτή ρύθμιση, έρχεται δήθεν για να αντιμετωπίσει τις παραφυάδες της Χρυσής Αυγής, όμως, ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους» ενώ επισήμανε πως αν είχε ολοκληρωθεί η δίκη της ΧΑ και υπήρχαν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις δεν θα χρειαζόταν καν αυτή η τροπολογία.

Υποστήριξε πως η ρύθμιση αυτή «επιδιώκει να ανοίξει γενική συζήτηση περί κομμάτων που εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και με μια σειρά γενικεύσεων να στεγαστεί η θεωρία των δύο άκρων, που είναι επίσημη πολιτική και κατεύθυνση της ΕΕ».

Ανέφερε ότι η τροπολογία της κυβέρνησης αλλά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπουν τον έλεγχο των κομμάτων για έναν απεριόριστο αριθμό αδικημάτων και είναι δύο προτάσεις που μπορεί να εκκινούν από διαφορετική αφετηρία, αλλά καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Ο κ. Γκιόκας έφερε το παράδειγμα του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και συνδικαλιστή Βάλσαμου Συρίγου, στον οποίο, όπως είπε, έχουν φορτωθεί διώξεις από τον μισό Ποινικό Κώδικα, γιατί πρωτοστάτησε στο κίνημα εναντίον των πλειστηριασμών και σήμερα σέρνεται στα δικαστήρια. Έφερε επίσης το παράδειγμα, όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απόρριψη της καθόδου του ΚΚ Ρουμανίας στις εκλογές.

Σχολίασε πως η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν η «επιτομή της θεωρίας των δύο άκρων», «φτάνοντας στο σημείο να παρομοιάσει το ΕΑΜ με τις ”χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας”» και προσέθεσε πως «αναθεώρηση και κακοποίηση της ιστορίας είναι να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι ο ύμνος του ΕΑΜ με τους ύμνους στον Γεώργιο Παπανδρέου που ήταν ο πιο ορκισμένος και αιματοβαμμένος εχθρός του, όπως έκανε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωσή του».

Υπογράμμισε πως «το μόνο πραγματικό τείχος προστασίας απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό το υψώνει ο λαός και η νεολαία με την πάλη τους, στοχεύοντας το σύστημα που το γεννά και θρέφει, στοχεύοντας τους μηχανισμούς εκείνους του κράτους που διαπλέκονται μαζί του. Στο ΚΚΕ «δεν δείξαμε καμία ανοχή στη Χρυσή Αυγή», «δεν πήγαμε ποτέ μαζί στα Καστελλόριζα», «δεν συμπράξαμε ποτέ με το ΛΑΟΣ και τους ΑΝΕΛ», «δεν μπήκαμε ποτέ μαζί σε ψηφοδέλτια με υποψήφιους της Χρυσής Αυγής όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου», «τα έδρανά μας ήταν άδεια όταν οι υπόλοιπο χειροκρατούσαν τους ναζί του τάγματος Αζόφ», τόνισε μεταξύ άλλων.

Γρηγοριάδης: Δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις τη δημοκρατία για να τη διασώσεις δήθεν από αυτούς που επιχειρούν να την ακρωτηριάσουν

«Η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση δήθεν για τον αποκλεισμό των νεοναζί επιβεβαιώνει δυστυχώς τον αρχικό μας φόβο» ανέφερε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης για την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας: «Δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις τη δημοκρατία για να τη διασώσεις δήθεν από αυτούς που επιχειρούν να την ακρωτηριάσουν»

Χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης «ευρηματική ή σουρεαλιστικά χιουμοριστική» με τη διατύπωση περί πραγματικής ηγεσίας ενώ εκτίμησε πως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Καταλόγισε στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ότι με την τροπολογία αυτή κάνει την πολύ καθυστερημένη προσωπική του αυτοκριτική και ο στόχος του είναι να μην υπάρχει ανταγωνισμός στην ίδια «δεξαμενή» ψηφοφόρων, «της άκρας άκρας ακροδεξιάς».

Ως ΜέΡΑ25, είπε, «δεν θα γίνουμε συνεργοί, πρώτον, στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει με μαθηματική ακρίβεια η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνηση», «δεν θα γίνουμε συνεργοί στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί δήθεν η απαγόρευση να ”φωτογραφίσει” αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα, χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ”ντόμινο” απαγορεύσεων με καθαρά αντικομμουνιστική στόχευση».

Εμείς, προσέθεσε, «δουλεύουμε μέρα-νύχτα σφιχταγκαλιασμένοι με τους άλλους αντιφασίστες δημοκράτες, ώστε οι ναζί να συντρίβουν ηθικά και πολιτικά παντού, εδώ, στους δρόμους, στις πλατείες, σε κάθε είδους εκλογές».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα