Πολιτική

Βουλή: Επικρίσης της Αντιπολίτευσης για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου σχετικά με τις παρακολουθήσεις


Ως επιπλέον κόλαφο στην επιλογή της κυβέρνησης να συνεχίσει να ρίχνει σκοτάδι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, «την κοινή δήλωση 16 καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου, μεταξύ των οποίων ο διατελέσας γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη, με την οποία καταγγέλλεται ως αντισυνταγματική και άτοπη η γνωμοδότηση Ντογιάκου». Την ευθύνη για την προσπάθεια να κουκουλωθεί το θέμα πρέπει να την αποδώσουμε στον πρωθυπουργό, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο τοποθέτησής του επί της σύμβασης για μετάκληση εργατών γης από την Αίγυπτο.

Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου θέλει να καλύψει την απαγόρευση του ελέγχου. Όπως πρόσθεσε, με τη γνωμοδότηση δεν δεσμεύεται κανείς, και οι ανεξάρτητες Αρχές έχουν τη δυνατότητα, κατά την απόλυτα ορθή νομική κρίση τους, να αποφασίσουν αυτά που είναι να αποφασίσουν, όπως ο νόμος τα ορίζει, το Σύνταγμα τα καθορίζει και οι ίδιοι ερμηνεύουν το Σύνταγμα και τον νόμο. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα δημοσιεύματα που τον έφεραν παρακολουθούμενο, τόνισε ότι απευθύνθηκε στην ΑΔΑΕ. «Επειδή η δική μου περίπτωση, αφορά περιόδους προγενέστερες της ψήφισης του νόμου το 2022 [..] ο έλεγχος πρέπει να γίνει. Ας μη μου το πουν (το αποτέλεσμα), αλλά να έχει γίνει έλεγχος και μετά από 3 χρόνια να το μάθω, αφού ο νόμος σας έτσι πια ορίζει», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Τέλος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, επεσήμανε ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου ήταν και θεσμικά άστοχη και νομικά εσφαλμένη, κατά τη συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου της χώρας. Όπως υπογράμμισε, «μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού». Σύμφωνα με την κ. Γιαννακοπούλου, προστίθεται άλλος ένα κρίκος στην αλυσίδα πρωτοβουλιών, γεγονότων, κινήσεων και πρακτικών που καταλήγουν να συντηρούν τη αδιαφάνεια και το σκοτάδι, για τη συνειδητή συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από τη μεριά της κυβέρνησης. «Αυτή η προβληματική αντίληψη σας εκθέτει ανεπανόρθωτα, πλήττει τη θεσμικότητα του ρόλου του πρωθυπουργού και δημιουργεί προβλήματα στο πολιτικό κλίμα και στην πορεία προς τις εκλογές», σημείωσε η κ. Γιαννακοπούλου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα