Διεθνή

Βουλγαρία: Καθημερινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις


Δύο αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν χθες Τρίτη στη Σόφια, όταν διαδηλωτές που ζητούσαν παραίτησή της κυβέρνησης προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο του κοινοβουλίου.

«Αστυνομικοί οι οποίοι προσπάθησαν να βοηθήσουν νεαρό χτυπημένο από εκρηκτικό που πέταξαν κάποιοι από το πλήθος δέχθηκαν επίθεση από διαδηλωτές», σύμφωνα με τον  υποδιευθυντή της αστυνομίας της Σόφιας.

Κατά την αστυνομία, «προβοκάτορες που αποπειράθηκαν να εισέλθουν στο κτίριο του κοινοβουλίου», έσπασαν παράθυρα και «πέταξαν μπουκάλια γεμάτα με εύφλεκτο υγρό και κόκκινη μπογιά εναντίον αστυνομικών». Έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν.

«Μικρές ομάδες υποστηρικτών ποδοσφαιρικών ομάδων και άλλοι υποκινητές προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς», είπε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας.

Στη Σόφια και σε άλλες πόλεις της Βουλγαρίας γίνονται επί έξι συνεχείς ημέρες διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία οι συμμετέχοντες καταγγέλλουν για δεσμούς με την ολιγαρχία και για διαφθορά.

Η εισαγγελία προειδοποίησε χθες ότι μπορεί να οργανωθεί προβοκάτσια από τον Βασίλ Μπόζκοφ, μεγιστάνα των τυχερών παιγνιδιών, που κατηγορείται για 18 αδικήματα και έχει βρει καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Μπόζκοφ, που εξέφραζε την ικανοποίηση και την ενθάρρυνσή του για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η βουλγαρική αξιωματική αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατηγόρησε την εισαγγελία πως αποπειράται να «κατασυκοφαντήσει» τις διαδηλώσεις, παρουσιάζοντάς τις σαν «πληρωμένες και ενορχηστρωμένες» από σκοτεινά συμφέροντα.

Διαδηλωτές που υποστηρίζουν τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση, καθώς και τη δεξιά αντιπολίτευση, έχουν δώσει ραντεβού σήμερα μπροστά στη βουλγαρική Βουλή, όπου οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης  Μπορίσοφ.

πηγή: ΑΠΕ