Οικονομία

Βόμβα Eurostat: 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα -Ιστορικό ρεκόρ 10% στην Ευρωζώνη


Προοίμιο περαιτέρω ανόδου η αύξηση των τιμών χονδρικής κατά 40%!

Νέα έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού κατέγραψε η Eurostat για τον Σεπτέμβριο, με τη συνέχεια να είναι εξαιρετικά δύσκολη και με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν νέα έκρηξη του πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 12,1%, από 11,2% που είχε μετρηθεί τον Αύγουστο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και φυσικά στους καταναλωτές, που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Πρόκειται για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, ο οποίος έχει διαφορετική μεθοδολογία υπολογισμού, σε σχέση με τον εθνικό πληθωρισμό και συνήθως ο ΕνΔΤΚ είναι χαμηλότερος του εθνικού πληθωρισμού.

Αυτό σημαίνει ότι ο εθνικός πληθωρισμός, που θα ανακοινωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου πιθανότατα θα ξεπεράσει ξανά το 12%. Υπενθυμίζεται ότι ο εθνικός πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 11,4% τον Αύγουστο.

Η πληθωριστική έκρηξη του Σεπτεμβρίου αποδίδεται στις τιμές των καυσίμων, του ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς και στα σχολικά είδη.

Συγχρόνως, δυσοίωνα μηνύματα έρχονται από τις χονδρικές τιμές της βιομηχανίας, οι οποίες αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 39,5% και δείχνει ότι οι ανατιμητικές τάσεις θα έχουν συνέχεια.

Ο χειμώνας προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος, καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του οποίου θα είναι αυξημένη κατά 30%-40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα εξακολουθήσει να είναι στα ύψη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, όπως φυσικά και οι τιμές των τροφίμων.

Αναφορικά με τις τιμές χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών, από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν ανατιμήσεις έως 78,5% στα πετρελαιοειδή, κατά 69,5% στο ηλεκτρικό ρεύμα, κατά 14,2% στα χαρτικά, κατά 9,4% στα χημικά, κατά 8,9% στα μέταλλα.

Σημειώνεται πως οι τιμές χονδρικής, επηρεάζουν τη λιανική αγορά με υστέρηση κάποιων ημερών ή μηνών ανάλογα με την κατηγορία του αγαθού. 

Ψηλά και στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο μέσος πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο τον Σεπτέμβριο σκαρφαλώνοντας στο 10% από 9,1% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η άνοδος του πληθωρισμού φέρνει πιο κοντά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και το φάσμα της ύφεσης στην ευρωζώνη να είναι ολοένα και πιο ορατό.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός  ξεπέρασε το 10% μετά από επτά δεκαετίες  και έφτασε στο 10,9%, προκαλώντας ανησυχία για τις συνέπειες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα