Αγορές

Βήμα ανάκαμψης στο χρηματιστήριο


Ανοδική αντίδραση  εκδηλώθηκε σήμερα στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας. Ομως η εικόνα της αγοράς δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Εχοντας χάσει περίπου 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή, αναζητώντας κατεύθυνση και νέες ισορροπίες. Η μεταβλητότητα παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο, όπως φάνηκε και στη σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες και συνεχίστηκε με έντονες διακυμάνσεις.

 Το στοιχείο που προβληματίζει την αγορά είναι οι εκτιμήσεις σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη των καταστροφών από τις πλημμύρες και το δημοσιονομικό κόστος για την στήριξη των πληγέντων και την ανάταξη των τοπικών οικονομιών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η "ετυμηγορία" της Moody’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, που θα ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής. Ουσιαστική επίδραση στο ΧΑ δεν αναμένεται, καθώς ο αμερικανικός οίκος "βαθμολογεί" την Ελλάδα τρεις θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και στην καλύτερη περίπτωση  θα την αναβαθμίσει στις δύο.

Αρνητικό κλίμα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται στην περιοχή του 4%, έχοντας σημειώσει σήμερα υψηλό 4,09%.

 Σημαντική παράμετρο για τη συνέχεια θα αποτελέσει το αυριανό κλείσιμο τριών σειρών Παραγώγων. Σήμερα πολλά χαρτοφυλάκια πραγματοποίησαν μεγάλο όγκο συναλλαγών σε κινήσεις συναρτώμενες  με τις θέσεις τους στα Παράγωγα.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες, αλλά οι δείκτες ανέκαμψαν γρήγορα και στη συνέχεια κινήθηκαν σε θετικό έδαφος με έντονες διακυμάνσεις. "Οδηγός" οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά -0,95% (στις 1.213,64 μονάδες), γύρισε μέχρι +0,70% και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 1.233,81 μονάδες. Ιδιαίτερα θετική ένδειξη η επιστροφή του πάνω από την περιοχή των 1.225-1.230 μονάδων που αποτελεί σημείο στήριξης  και χθες διασπάστηκε.
Ανοδο 0,84% σημείωσε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.990,26 μονάδες. Στο +0,20% ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά μέχρι -0,97%, γυρίζοντας ανοδικά σημείωσε υψηλό +1,83% και τερμάτισε με +1,44%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank +2,4% Εθνική +1,7%, Alpha +0,8%, Πειραιώς +0,2%. Αμετάβλητες Τρ. Ελλάδος και Attica Bank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +2,6%, Lamda +2,5%, Motor Oil +1,9%, ΕΛΠΕ +1,6%, Μυτιληναίος και Coca-Cola +1,5%, ΔΕΗ +1%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Autohellas και Cenergy -2%, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1%, ΕΥΔΑΠ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα