Αγορές

Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο -Αντεξαν τα "αναχώματα"


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών βρίσκεται πάλι το χρηματιστήριο, που έχει χάσει περίπου 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες και βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή. Εντονες διακυμάνσεις σημειώνονται και στη σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες, οι οποίες υπερκαλύφθηκαν στη συνέχεια.

Οι βασικοί δείκτες κινούνται τώρα σε θετικό έδαφος, με "οδηγό" τις τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές. Ο κλαδικός τους δείκτης έχανε 0,97% και τώρα καταγράφει άνοδο +1,20%.

Η συναλλακτική κίνηση και ο τζίρος έχουν αυξηθεί, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια πραγματοποιούν κινήσεις σε συνάρτηση με τις θέσεις τους στα Παράγωγα, που κλείνουν αύριο.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις ως προς την κατεύθυνση που θα πάρει το χρηματιστήριο μετά το κλείσιμο των Παραγώγων.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ειδήσεις,πληροφορίες και εκτιμήσεις σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη των καταστροφών από τις πλημμύρες και το δημοσιονομικό κόστος για την στήριξη των πληγέντων και την ανάταξη των τοπικών οικονομιών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η "ετυμηγορία" της Moody’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, που θα ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής. Ουσιαστική επίδραση στις αγορές δεν αναμένεται, καθώς ο αμερικανικός οίκος "βαθμολογεί" την Ελλάδα τρεις θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και στην καλύτερη περίπτωση  θα την αναβαθμίσει στις δύο.

Αρνητικό κλίμα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται στην περιοχή του 4%, έχοντας σημειώσει σήμερα υψηλό 4,09%.

Μετοχές και δείκτ

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες, αλλά οι δείκτες ανέκαμψαν γρήγορα και έκτοτε κινούνται σε θετικό έδαφος, με διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά -0,95%, γύρισε μέχει +0,69% και τώρα σημειώνει άνοδο 0,55% στις 1.232 μονάδες. Ιδιαίτερα θετική ένδειξη η επιστροφή πάνω από την περιοχή των 1.225-1.230 μονάδων που αποτελεί σημείο στήριξης  και χθες διασπάστηκε.
Κατά 0,60% ενισχύεται ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις 2.983,5 μονάδες. Περίπου 0,35% κερδίζει ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά μέχρι -0,97% και γυρίζοντας ανοδικά σημείωσε υψηλό +1,83% Τώρα σημειώνει άνοδο 1,20%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha και Εθνική +1,5%, Τρ. Ελλάδος +0,7%, Eurobank, Πειραιώς και Attica Bank +0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται Lamda +2,5% και Σαράντης +2,2%. Ακολουθούν ΔΕΗ +1%, Μυτιληναίος, Motor Oil και Coca-Cola +0,6%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Autohellas -2%,  Aegean -3%, Cenergy και Jumbo -1,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Quest -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα