Χρηστικά

Βάζουν «χέρι» στα κεφάλαια του ΑΚΑΓΕ για τις νέες επικουρικές!


Σε επικίνδυνα πειράματα για το ασφαλιστικό σύστημα σε μια περίοδο που κλονίζεται ο ΕΦΚΑ λόγω των ελλειμμάτων προχωρεί το υπουργείο Εργασίας

Σε επικίνδυνα πειράματα για το ασφαλιστικό σύστημα σε μια περίοδο που κλονίζεται ο ΕΦΚΑ λόγω των ελλειμμάτων προχωρεί το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό του για τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις.

Όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για το ασφαλιστικό, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σε εκδήλωση του «Κύκλου των Ιδεών» για να καλυφθεί το έλλειμμα που θα δημιουργήσει η μετάβαση από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ των άλλων και κεφάλαια από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Το κόστος της σταδιακής μετάβασης στο νέο σύστημα να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ και φυσικά δεν μπορεί να καλυφθεί, δεδομένων των δημοσιονομικών προβλημάτων και των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και του ΕΦΚΑ.

 Όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει να υφαρπάξει πόρους από το ΑΚΑΓΕ, για να χρηματοδοτήσει το σχέδιό της για τις νέες επικουρικές. Το κόστος της μετάβασης από το ισχύουν σύστημα των επικουρικών συντάξεων στο νέο προέρχεται επειδή τα δύο συστήματα είναι διαφορετικής φιλοσοφίας και συγκεκριμένα:

  • Οι σημερινοί ασφαλισμένοι στα επικουρικά ταμεία πληρώνουν εισφορές με τις οποίες πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων.
  • Με το νέο σύστημα, κάθε εισφορά που θα πληρώνει ο νέος ασφαλισμένος, θα μπαίνει στον ατομικό του κουμπαρά και όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και συνταξιοδοτηθεί, τότε θα λάβει επικουρική σύνταξη, ίση με τις εισφορές που έχει καταβάλει συν τις αποδόσεις, που θα έχουν σχηματιστεί.
  • Όμως, επειδή, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων, για την πληρωμή των τρεχουσών επικουρικών συντάξεων, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος κάλυψης του κόστους τους.

Η κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων σκέφτεται να «βάλει χέρι» και στα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ.

Σημειώνεται ότι σκοπός του ΑΚΑΓΕ, που συστάθηκε με το ν. 3655/2008, είναι η δημιουργία αποθεματικών, για την χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), από 1.1.2019 και μετά, για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών. Δηλαδή σκοπός είναι η κάλυψη πιθανών «ανοιγμάτων» του ασφαλιστικού, για την πληρωμή κύριων συντάξεων.

Όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει να υφαρπάξει πόρους από το ΑΚΑΓΕ, για να χρηματοδοτήσει το σχέδιό της για τις νέες επικουρικές.
Επίσης, για τις νέες επικουρικές θα χρησιμοποιηθούν και πόροι από:

  • Τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Την αύξηση του ΑΕΠ

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, το νέο σύστημα αφορά μόνο στην επικουρική ασφάλιση και δεν προβλέπεται καμία παρέμβαση στις κύριες συντάξεις, ούτε στο εφάπαξ, ούτε στα όρια ηλικίας. Περιγράφοντας το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι σε αυτό θα ενταχθούν:

  • νέοι εργαζόμενοι,
  • παλαιοί (εθελοντικά) και
  • ασφαλισμένοι σε κλάδους για τους οποίους δεν υπήρχε πρόβλεψη για επικουρική ασφάλιση (εθελοντικά).

Κάθε ασφαλισμένος θα διαμορφώνει ατομικό ασφαλιστικό λογαριασμό και οι εισφορές του δεν θα κατευθύνονται για την καταβολή της σύνταξης των παλαιοτέρων εργαζομένων.
Οι εισφορές, στο τέλος του εργασιακού βίου θα χορηγούνται υπό την μορφή σύνταξης και όχι ως εφάπαξ παροχή.
Το σύστημα, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου, ενώ εντός αυτού θα δραστηριοποιούνται και ιδιωτικές εταιρείες.
Θα υπάρξει ρήτρα διατήρησης του κεφαλαίου, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες πιθανού επενδυτικού κινδύνου.

Διαβάστε επίσης