Αγορές

Βαρίδι οι τράπεζες στο ΧΑ- Αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια


Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να χάνουν έδαφος και κρατούν χαμηλά τους χρηματιστηριακούς δείκτες, επιτείνοντας την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στο ΧΑ. O κλαδικός τους δείκτης σημείωσε σήμερα νέα "βουτιά" -1,3%, ενώ ο ΓΔ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Βασική αιτία, το θέμα που έχει ανακύψει με την στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών και τις μειώσεις προμηθειών και επιτοκίων, που εκτιμάται ότι θα έχουν ιδιαίτερα σημαντική  επίδραση στην κερδοφορία των τραπεζών την επόμενη χρονιά.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι ούτως ή άλλως η αγορά βρισκόταν σε μεταίχμιο μετά από οκτώ εβδομάδες ανόδου και το θέμα των τραπεζών έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της διόρθωσης. Πάντως προς το παρόν το ΧΑ δείχνει διάθεση σταθεροποίησης παρά διόρθωσης, καθώς οι απώλειες στο τραπεζικό ταμπλό αντισταθμίζονται από την άνοδο άλλων δεικτοβαρών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η μεταβλητότητα ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, ενώ σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης μπορεί να είναι το κλίμα που θα επικρατήσει στις διεθνείς αγορές.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα πτωτικά, όπως και οι αμερικανικές αγορές. Απώλειες 0,75% στη Φρανκφούρτη, περίπου 0,55% χάνει ο Dow Jones,  στο -1,55% ο Nasdaq.

Θετική εικόνα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Κατά 7 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, ενώ του ελληνικού βυθίζεται 13 μβ χαμηλότερα και διαμορφώνεται αυτή την ώρα σε 3,74%. στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου, στα 80,8 δολάρια (-2,3%) "προσγειώνεται" η τιμή του μπρεντ, στα 138,3 ευρώ (+2,7%) η τιμή του φυσικού αερίου.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με έντονες διακυμάνσεις και στη συνέχεια οι δείκτες μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης. Η συναλλακτική κίνηση ενισχύθηκε τις τελευταίες ώρες και ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε 59,4 εκατ. ευρώ, συν 7,4 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,59% στις 908,62 μονάδες. Τερμάτισε στις 904,09 μονάδες,  με οριακή μεταβολή +0,09%

Αμετάβλητος στις 2.191,16 ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,20% στις 2.187μονάδες. Στο -0,68% ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +0,92% και στη συνέχεια σημείωσε χαμηλό ημέρας -1,87%. Εκλεισε με απώλειες 1,28%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Πειραιώς (+0,3%). Στον αντίποδα Alpha -2,7%, Eurobank -1,7%, αμετάβλητη η Εθνική, Attica και Τρ. Ελλάδος -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΤΕΝΕΡΓΑ (+3%). Ακολούθησαν Motor Oil, Jumbo και Ελλάκτωρ με +2,4%,  ΕλβάλΧαλκόρ +1%, ΟΤΕ +0,7%

Απώλειες κατέγραψαν οι Σαράντης -1,5%, Coca-Cola -1,4%, Lamda -1,3%, Βιοχάλκο, Aegean και Quest -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα